Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Svenska fönster först med Svanen-märkning

Publicerad: 23 mars 2012, 09:04

Svenska fönster i Edsbyn är det första fönsterföretaget i Sverige som kan erbjuda svanenmärkta produkter. Svanen som är Nordens officiella miljömärkning ställer höga miljökrav.


– Vi är mycket nöjda med att återigen kunna erbjuda Svanenmärkta produkter från SP Fönster och Traryd Fönster. Svanen är ett effektivt sätt att kommunicera vårt miljöarbete, då märket känns igen av 98 procent av konsumenterna, säger Dag Ekner, försäljningsdirektör på Svenska Fönster.

För att ett fönster ska klara kraven måste det exempelvis vara så väl värmeisolerat att energiåtgången minskas vid uppvärmning. Det ställs också energikrav på U-värde och g-värde, garanterat hög kvalitet samt att produkterna är funktionstestade med avseende på bland annat täthet och formstabilitet. Det finns även specifika krav på träråvaran i fönstret samt de kemiska produkter som används. Enligt Christina Sundqvist på Miljömärkning Sverige ska ett byte från gamla till Svanenmärkta fönster innebära en rejäl kostnadsbesparing för fastighetsägaren.

Svenska Fönster marknadsför varumärkena SP Fönster och Traryd Fönster. De klarar med stor marginal Svanens krav eftersom de i princip arbetar utan lösningsmedel i impregnering och måleri, vilket gör att de klarar Svanens krav.

Karin Rutström - karin.rutstrom@telia.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.