Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Svenska stadsdelar får grön märkning

Publicerad: 4 februari 2013, 12:35

Intresset för hållbar stadsutveckling är stort i Sverige menar Sweden Green Building Council. Därför har de beslutat att ta fram en svensk manual för det brittiska certifieringssystemet Breeam Communities.  Målet är att manualen ska vara klar 2014


Sweden Green Building Council, SGBC, har beslutat att utveckla en svensk version av Breeam Communities, ett brittiskt system för hållbarhetscertifiering av stadsdelar.

– Vi märker att det finns ett stort intresse för hållbarhetscertifiering av stadsdelar här i Sverige. Diligentia använder redan den brittiska utgåvan av Breeam Communities i sin stadsdel Masthusen i Malmö och Peab använder samma verktyg i sin Malmöstadsdel Varvsstaden, säger Bengt Wånggren, vd för SGBC.

Målet är att den svenska manualen för Breeam Communities ska vara klar 2014. Manualen anpassas bland annat genom att brittiska standarder, metoder, regler och verifieringssätt ersätts med svenska.

– De som redan i dag arbetar med hållbarhetscertifiering av stadsdelar menar att den stora vinsten är att det fungerar som ett verktyg för kommunikation mellan aktörerna, kommun och byggare till exempel. Ta en fråga som dagvatten, den måste hanteras gemensamt för att det ska bli bra, säger Bengt Wånggren.

SGBC arbetar sedan tidigare med en anpassning av Breeam Commercial, som används för certifiering av kommersiella kontor och handelsfastigheter.

– Breeam Communities används för stadsdelar, inte enskilda fastigheter. Det är också en bredare certifiering än den för byggnader. Den tar inte bara hänsyn till ekologisk hållbarhet utan även social och ekonomisk hållbarhet, säger Bengt Wånggren.

Syftet med Breeam Communities är att ge planerare och exploatörer ett sätt att förbättra, mäta och certifiera stadsdelens hållbarhet under planeringsskedet.

– SGBC:s uppdrag är att driva utveckling mot hållbarhet i bygg- och fastighetssektorn. Målet är en hållbar samhällsutveckling – certifieringssystemen är ett verktyg. Vi har redan certifieringssystem för byggnader, nu får vi ett för planeringsskedet av hela områden. På sikt vill vi också ha certifieringssystem för byggskedet och för fortsatt utveckling och uppföljning, men det ligger längre fram i tiden, säger Bengt Wånggren.

Arbetet med att skapa en svensk version av Breeam Communities är en del av projektet Hållbarhetscertifiering av Stadsdelar, HCS. HCS har utvärderat de certifieringssystem för stadsdelar som finns runt om i världen för att hitta en bra lösning för Sverige.

– Vi kom fram till att vi hade två alternativ. Antingen utveckla ett helt eget svenskt certifieringssystem för stadsdelar eller anpassa Breeam Communities till svenska förhållanden. De andra systemen tillåter inte nationella versioner, säger Ann-Kristin Karlsson, projektledare för HCS på SGBC.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.