Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Svenskt borrföretag lagar brunnar i krigets Libyen

Publicerad: 23 augusti 2011, 06:38

En anställd på det svenska borrföretaget Condrill i Libyen har blivit skjuten men är utom fara. Företaget arbetar med att reparera gamla brunnar för att säkra vattenförsörjningen i staden Benghazi.


– På kvällen den 15 augusti blev vår anställde Ibrahim Aguri skjuten i låret med en Kalashnikov. Han hade tur, kulan träffade inte några vitala delar. Det kunde ha gått mycket värre, berättar Anders Nilsson, vd på Condril, via chattfunktion i telefoniprogrammet Skype.

Alla andra kommunikationsvägar är just nu avskurna.

Vid Byggindustrins pressläggning har rebellerna intagit Libyens huvudstad Tripoli. Muammar Gaddafi är inte gripen men hela världen räknar med att han nu i praktiken är störtad från makten.

I Benghazi är läget stabilt men skört. Staden har länge hållits av rebellerna men när verksamheten hos polis och andra myndigheter inte fungerar härskar stundtals laglöshet.

Ibrahim Aguri är lastbilschaufför och borrhjälpare på Condrill. På kvällarna arbetar han som frivillig vid en vägspärr i närheten av företagets uppställningsplats för bilar och utrustning. Vägspärrarna är stadens ögon och skydd mot militära hot och laglösa. De är bemannade med fyra, fem militärer med automatvapen.

Skottlossningen uppstod när en grupp män försökte råna vakterna på deras vapen. Männen fick till slut ge sig iväg.

Den 17 februari upphörde all byggverksamhet i Libyen. Oljebolag och alla utländska företag slog igen och evakuerade sina anställda. Condrill, som även driver det svenska konsulatet, fokuserade på att evakuera sina anställda. Sedan hjälpte företaget andra utlänningar som ville ut, framför allt folk som inte hade företag eller konsulat som kunde hjälpa dem.

Condrill behöll ett 50-tal av sina tidigare 250 anställda i landet och erbjöd Benghazi reparerationer av stadens gamla vattenbrunnar, som stått oanvända i 20 år.

Sedan 1990 försörjs staden med vatten från The great man made river projektet, GMRA, ett jättelikt system av rör som pumpar upp fossilt vatten ur akvifärer, underjordiska håligheter i berggrundens sandsten. Om Muammar Gaddafi eller hans regeringstrogna skulle försöka saboterade GMRA-ledningen skulle staden få stora problem med vattenförsörjningen.

Condrill har sedan dess jobbat med att reparera ett 20-tal ungefär 150 meter djupa brunnar. Foderrören har rostat sönder. Condrill rensar hålen med diametern 60 centimeter från skräp och sediment.

Sedan monteras nya foderrör med diametern 40 centimeter inuti de gamla och gjuts på plats. Nya pumpar som klarar 40 liter per sekund installeras och kopplas ihop med stadens distributionsnät.

– I det här fallet investerar vi i goodwill men jag räknar med att vi kommer att få betalt. Vi har faktiskt fått en delbetalning, vilket är fantastiskt med tanke på hur kritisk stadens likviditet är, säger Anders Nilsson i ett chattmeddelande.

I slutet av mars strömmade hjälporganisationer som Röda Korset och FN och diplomatiska sändebud in i Benghazi. Condrill, som varit verksamt i 26 år i staden, kunde hjälpa dem att komma igång: Skaffa bostäder, information, anställda och kontakter med de lokala myndigheterna.

– Vi har bistått de flesta: Britter, amerikaner, italienare, polacker, danskar, norrmän. Tyska förbindelsekontoret har nu flyttat in i svenska konsulatet, där de både har bostad och kontor, skriver Anders Nilsson.

Under våren stod all övrig samhällsverksamhet stilla. Condrill har försökt hjälpa samhället att komma igång igen. Därför öppnade bolaget Brittiska skolan och Europeiska skolan, som företaget är med och driver. Öppnandet fick kritik för att vara osolidarisk eftersom de libyska skolorna fortfarande är stängda.

I dag ligger oljeproduktionen fortfarande helt nere och oljebolagen är Condrills viktigaste kunder. Runt 200 av företagets anställda har fått sluta men den mest kvalificerade borrpersonalen är uthyrd till ett projekt i Jordanien. Condrill kan på så sätt behålla kompetens i avvaktan på att verksamheten ska komma igång i Libyen.

– Vi har genom våra kontakter försökt övertyga de styrande om vikten att komma igång med oljeproduktionen så snart som möjligt. Den allmänna åsikten är att man bör vänta med allt tills Gaddafi har fallit, skriver Anders Nilsson.

Nu har den dagen kommit. Eller är åtminstone mycket nära. Frågan är om Gaddafi kommer att försöka ställa till så mycket skada som möjligt när han flyr från Libyen, undrar Anders Nilsson.

– Många hoppas att det som genom ett trollslag kommer att bli en bättre värld så fort Gaddafi försvunnit. Men det blir nog tyvärr inte så enkelt, skriver han.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.