Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Svenskt träbyggande lyfts fram i Shanghai

Publicerad: 13 Maj 2009, 11:29

Den trämekaniska industrin i Sverige har inom ramen för Skogsindustrierna under fem års tid arbetat för att ta fram standarder och normer för byggande med trä i Kina. Under året blir de tolv standarder som utarbetats inom konsortiet European Wood färdiga, vilket öppnar för starten på storskaligt byggande med trä i Kina. Ett startskott på detta byggande med trä blir den svenska paviljongen vid världsutställningen i Shanghai 2010.


Ett komplext, oregelbundet nätverk av limträ är det som kommer att möta besökarna när de kliver in i den svenska paviljongen i världsutställningen i Shanghai. Paviljongen består av fyra stora kuber, vardera tre våningar höga och med en bottenyta på 20 gånger 20 meter. En av dessa kuber, själva entrédelen, blir alltså en konstruktion helt i limträ.

Den tre våningar höga limträkonstruktionen har ritats av Sweco, och materialet kommer att levereras av konsortiet Svenskt Limträ, där Martinsons, Moelven och Setra ingår.

Expo 2010, som världsutställningen heter, genomförs under 1 maj till 31 oktober och har temat ”Better City, Better Life”.

Världsutställningen i Shanghai kommer att bli den största någonsin, med deltagande från över 200 länder och internationella organisationer, och totalt väntas 70 miljoner besökare.

”Den svenska trädagen” är den 4 juni 2010 i den svenska paviljongen. Trädagen vänder sig främst till kinesiska politiker och beslutsfattare. Skogsindustrierna kommer då att informera om Sveriges uthålliga skogsbruk och leveranser av högkvalitativa träprodukter. Skogsindustrierna vill givetvis också berätta om de tolv färdiga standarder som vi utarbetat inom konsortiet European Wood Initiativ (EWI), vilket öppnar för starten på storskaligt byggande med trä i Kina.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.