Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Svensson bygger oftast miljövänligt

Publicerad: 11 Juni 2008, 07:34

Sju av tio svenskar väljer miljövänliga material när de renoverar huset. Det framgår av en Sifoundersökning som försäkringsbolaget Folksam låtit göra.


Sju av tio svenskar bor i hus eller har tillgång till sommarstuga. Av dessa planerar 58 procent att bygga, renovera eller måla på huset i sommar.

Det innebär att ungefär tre miljoner av landets medborgare kommer att fixa med sina hus under sommarmånaderna, enligt Folksams undersökning.

Bland husägarna berättar 69 procent att de alltid eller oftast använder miljövänliga material. Men yngre personer använder mer sällan miljöanpassade material än äldre husägare.

Den vanligaste förklaringen till varför de miljöanpassade materialen väljs bort är att man tror att de är dyrare. Andra skäl är att det inte finns tillräckligt många miljövänliga alternativ samt att miljöalternativen är generellt sämre i sin funktion.

– Det är glädjande att miljöengagemanget bland husägare tycks vara så stort. Men samtidigt är det uppenbart att det lever kvar en del vanföreställningar om miljövänliga material. Idag finns en mängd miljövänliga alternativ som är konkurrenskraftiga både när det gäller pris och kvalitet, säger Jan Snaar, miljöchef på Folksam i ett pressmeddelande.

Försäkringsbolaget har låtit två oberoende toxikologer kartlägga de material som säljs i svenska byggvaruhus och färgbutiker ur ett miljöperspektiv. Resultatet presenteras i dagarna i Byggmiljöguiden, en handbok i miljövänligt byggande som vänder sig till både fackmän och privatpersoner.

Byggmiljöguiden är gratis och finns även tillgänglig som en webbtjänst på folksam.se, där man kan söka på olika miljövänliga material samt göra en inköpslista.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.