Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Sverige bäst i Europa på förnyelsebar energi

Publicerad: 1 augusti 2008, 08:49

43 procent av energin i Sverige kommer från förnyelsebara energislag. Elproduktionen och industrin bidrar mest medan bostadssektorn hamnar längre ned på listan.


Andelen förnybar energi steg från 34 procent 1990 till drygt 43 procent 2006, vilket gör Sverige bäst i EU. Det visar Energimyndighetens uppföljning av de energipolitiska målen 2008. Elproduktionen och industrin har bidragit mest till utvecklingen. Sämst är transportsektorn som endast står för en av de sammanlagt 43 procenten.

Bostadssektorn intar en mittenplacering. Hushållen står för nästan en fjärdedel av den totala användningen av energi i landet. Förbrukningen har varit så gott som konstant sedan 1990. Sedan år 2000 har den förnybara energin (utom el och fjärrvärme) ökat med 50 procent bland hushållen. Det är främst upptagen värme ur värmepumpar som ökat samtidigt som biobränsleanvändningen varit konstant.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News