Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

"Sverige borde gå före i klimatskiftet"

Publicerad: 14 februari 2013, 13:35

Sverige bör inte vänta in EU:s klimatlagstiftning utan agera föregångare. Redan i dag behöver vi börja bygga om samhället så att det blir koldioxidsnålt. Slutsatsen var tydlig under ett klimatseminarium på Europahuset i Stockholm.


– Det som inspirerar och driver beslutsfattarna vid de globala klimatförhandlingarna är de konkreta förändringar som skett nationellt och lokalt. Verkliga åtgärder som visar att omställningen är möjlig, säger Artur Runge-Metzger, EU:s chefsförhandlare under klimatmötet COP 18 i Qatars huvudstad Doha.

Den artonde av FN:s klimatkonferenser avslutades den 8 december 2012 i Doha. Världens länder har nu tre år på sig att ta fram ett nytt klimatavtal som kan ersätta Kyoto-protokollet. År 2015 ska det nya dokumentet klubbas.

Till dess behöver takten på de konkreta åtgärderna i samhället öka. Lagstiftning behöver skärpas och åtgärder genomföras. Bebyggelsen, energiproduktionen och transportsystemen måste bli betydligt mer energisnåla och klimatsmarta.

Världen är på väg mot en temperaturökning på mer än fyra grader år 2100, något som flera rapporter bedömer vara en mycket riskabel utveckling.

– Vi måste fortsätta implementera den lagstiftning vi har men även driva på utvecklingen. Lokala åtgärder har stora möjligheter att skapa global förändring, säger Emi Hijino, kansliråd på Miljödepartementet.

Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen är pessimistisk. Det fattas både pengar och politiska ambitioner för att omställningen ska ta fart, anser han.

– Om vi kombinerar den ekonomiska krisen inom EU med klimatkrisen har vi en stor möjlighet. EU kan visa att stora investeringar i klimatsmart teknik skapar nya jobb och ekonomisk tillväxt, säger han.

Men i Sverige satsar vi mer pengar på att få kök ombyggda och hem städade, anser Svante Axelsson och hänvisar till rot- och rutavdragen. Även Marcus Carson, forskare vid Stockholm Environment Institute, anser att vi måste driva på klimatarbetet mycket hårdare.

– De globala samtalen är viktiga men nationella och lokala förändringar kan driva utvecklingen mycket snabbare, säger han.

Människor är vanedjur, vi måste få hjälp att komma över tröskeln och in i det nya samhället, anser Marcus Carson.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.