Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Sverige får en fjärde klimatzon

Publicerad: 26 augusti 2014, 10:53

Bild 1/2  Den 1 februari 2015 får Sverige en femte klimatzon i Boverkets byggregler, BBR. Foto: Elin Bennewitz

Foto: Elin Bennewitz

Boverket skärper reglerna för energianvändningen i nya hus och inför en fjärde klimatzon. Samtidigt lättar man på reglerna för små lägenheter, upp till 35 kvadratmeter, i nya flerbostadshus. Avsikten med detta är att stimulera byggandet av ungdoms- och studentbostäder.


Ämnen i artikeln:

BoverketBBRBoverkets byggregler

Förslagen får tummen upp av Veidekkes miljöexpert Johnny Kellner, flitig bloggare på Byggindustrin.se.

– Vi ser positivt på flera inslag i ändringarna i BBR (Boverkets byggregler), inte minst införandet av en fjärde klimatzon. Vi har tidigare till och med föreslagit en femte zon – för småländska höglandet – men det här är definitivt ett steg i rätt riktning.

De föreslagna skärpningarna i BBR:s nionde kapitel är i praktiken en anpassning till dagens byggproduktion, där de större och medelstora bygg- och bostadsbolagen har gått i spetsen för att bygga energismart, menar Johnny Kellner.

Positivt är också att lägstanivå är anpassad så att även mindre bolag klarar de nya kraven.

– Boverkets förslag på kravnivå är satt så att det bör stimulera enskilda bolag att konkurrera med att uppnå en ännu lägre energinivå, skriver Veidekke i sitt remissvar till Boverket.

Däremot ställer sig Johnny Kellner frågande till tidpunkten för införandet, 1 februari 2015.

– Boverket har redan aviserat att det ska komma ytterligare ändringar nu i närtid. Jag skulle vilja att de kunde göra en prognos över planerade förändringar. Branschen måste få tid på sig att anpassa sin planering till kommande förändringar i BBR. Tätt återkommande ändringar i BBR leder till stor osäkerhet hos byggherrar, entreprenörer, konsulter och bygg- och materialindustrin.

På väg fram är bland annat ytterligare regler för nära-noll-energihus liksom anpassningar av BBR till EU-krav på primärenergi.

Ändringsförslagen i BBR:s nionde kapitel presenterades av Boverket i början av sommaren. Reglerna är utformade för att i enlighet med regeringens önskemål stoppa kommunala särkrav på byggnader.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.