Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Sveriges satsning på passivhus på efterkälken

Publicerad: 4 Juni 2008, 07:18

Trots att intresset för passivhus växer i Sverige ligger utvecklingen långt efter andra europeiska länder. I Tyskland och Österrike är utvecklingen starkast. Det framgick vid ett seminarium på konsultföretaget Tyréns igår morse.


Det finns idag ett tiotal passivhus i Sverige. I Tyskland finns det 8 000. I Österrike är tio procent av nybyggnationen passivhus. Danmark har målsättningen att all nyproduktion ska vara passivhus år 2020.

Bakom utvecklingen i Tyskland ligger bland annat de höga energipriserna, landet hade tidigare tre gånger högre elpris än Sverige. Men förklaringarna är flera.

– En viktig förklaring är den marknadsföring som Passivhaus Institut i Darmstadt har gjort, berättar Simone Kreutzer, energiexpert på Tyréns Temaplan.

I Tyskland finns också en certifiering som garanterar att både husen och komponenterna uppfyller normerna för ett passivhus. Och byggarna tycker inte längre att det är svårt att bygga så här tätt och energisnålt.

– I Tyskland ser också konsumenterna ett mervärde i de här husen, säger Helena Bülow-Hübe, affärsutvecklare för energi på Tyréns.

I Sverige är intresset bland konsumenter fortfarande jämförelsevis lågt. Men intresset ökar när energipriserna stiger. Och trots att klimatdebatten påverkar utvecklingen så är drivkraften är främst ekonomisk. Det är besparingarna i de sänkta energikostnaderna som ofta gör att projektet blir av.

– De som bygger passivhus hus idag är de som också förvaltar, säger Helena Bülow-Hübe.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.