Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Sveriges största passivhus klart

Publicerad: 14 oktober 2014, 08:19

Bild 1/2  Dan Sandén är vd på Skövdebostäder som är byggherre för projektet.

Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto

Den största bostadsbyggnaden som certifierats med den svenska passivhusstandarden Feby 12 är nu färdig. Det är kvarteret Fältspaten i Skövde.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingSkövdebostäderpassivhusSvanenMiljöbyggnadFeby 13

Kvarteret Fältspaten består av två huskroppar som binds samman av en gemensahetslokal i bottenplan. Totalt rymmer de två husen 78 bostäder som erbjuds som trygghetsboende för hyresgäster över 70.

Att husen är byggda enligt passivhusstandarden Feby 12 innebär bland annat att de är välisolerade och att frånluften värmeåtervinns. Den värme och det varmvatten som används i huset kommer från bergvärme som även används för att kyla huset på sommaren.

Enligt Dan Sandén, vd på byggherren Skövdebostäder, låg beslutet att bygga med passivhusteknik i tiden.

– Vår ambition är att ligga i framkant med ny teknik, inte minst miljöteknik, säger han.

Fältspaten är Skövdebostäders första passivhus men de är redan i gång med projekteringen av nästa passivhusprojekt. Det omfattar cirka 240 hyresrätter samt en förskola i bostadsområdet Aspö.

– Det kommer att ligga ännu mer i framkant ur ett ekologiskt perspektiv, vi tar ett grepp om hela området. Det ska certifieras med Feby 12, Miljöbyggnad Guld och Svanenmärkas, säger Dan Sandén.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.