måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Sweco lägger bud på Grontmij

Publicerad: 1 juni 2015, 11:56

Sweco köper nederländska Grontmij för 3,3 miljarder kronor. "Vi blir störst på Europamarknaden", säger Swecos vd Tomas Carlsson.

Ämnen i artikeln:

SwecoGrontmijtomas carlssonhållbart byggande

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Affären beräknas vara färdig i mitten av september och det nya storföretaget får sammanlagt 14 500 anställda. Tomas Carlsson fortsätter som vd och huvudkontoret blir kvar på samma plats i Stockholm.

– Jag kommer fortsätta att gå till samma skrivbord, kommenterar Tomas Carlsson.

Sweco har vuxit organiskt och genom förvärv till Sveriges, och sedan Nordens största, teknikkonsult. Steget ut i Europa är logiskt.

– Vi har funderat under några år på hur och var bolaget ska utvecklas och gjorde en global studie. Vi kom fram till att vår affärsmodell fungerar bäst i mogna marknader istället för utvecklingsmarknader. Norra Europa är det vi tror på, säger Tomas Carlsson.

Grontmijs styrkor inom bland annat vatten, dammar och hamnar kompletterar Swecos tyngd inom bland annat arkitektur och infrastruktur.

– Vi har dessutom en historia och företagskultur som liknar varandras. Det är inte bara siffrorna som funkar.

Tomas Carlsson tror på många synergier, bland annat genom ett gemensamt it-system och ett huvudkontor istället för två. Grontmij har haft det ekonomiskt motigt på flera marknader och i samband med beskedet om samgåendet meddelas även att Grontmij gör sig av med sin franska del.

Enligt Tomas Carlsson ligger Grontmijs verksamheter i främst Danmark och Holland nu i fokus för att komma på fötter ekonomiskt. I Sverige finns planer på att säga upp tiotalet personer inom administration. Totalt kan 200 personer få gå under en fyraårsperiod ute i Europa.

– Det handlar främst om kontor som inte har rätt kundunderlag, säger Tomas Carlsson.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev