Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Sweco planerar rekordstor litauisk kraftledning

Publicerad: 9 november 2009, 09:46

I ett nytt uppdrag anlitas Sweco för att planera en ny 400 kV kraftledning som ska gå mellan litauiska Alytus och den polska gränsen. Ledningen är en viktig del i Litauens satsning för ökat energioberoende.


– Förbindelsen kommer att få den högsta spänningen som byggts i Litauen. Ledningen innebär också att man skapar en förbindelse till det europeiska elsystemet och möjliggör elhandel med länder inom EU. Den blir ett viktigt bidrag i Litauens mål om att öka sitt energioberoende, säger Eva Nygren, vd för Sweco Sverige.

Uppdraget är värt 9 miljoner kronor.

Svenska och litauiska konsulter på Sweco samarbetar i uppdraget, som är uppdelat i två delar; att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning och en plan för byggandet av den nya kraftledningen, samt att designa och ta fram en plan för ombyggnaden av en transformatorstation i Alytus.

Litauen ska nästa år på EU:s begäran stänga kärnkraftverket i Ignalina. Som en kompensation bidrar EU därför med medel för den nya förbindelsen som ska ansluta Litauen till det europeiska elnätet.

Swecos konsulter i Litauen har sedan tidigare även anlitats i samband med kärnkraftavvecklingen i Ignalina där man bidrar med teknisk och miljömässig expertis.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.