Få hela storyn
Starta din prenumeration
Hållbarhet
Publicerad: 4 augusti 2022, 13:08
Den konstgjorda ön ska placeras minst 80 kilometer utanför Jyllands kust. Swecos vd Åsa Bergman.
Foto: Nicklas Thegerström
Sweco har slutit mångmiljonavtal med den danska Energistyrelsen för utformningen av en konstgjord ö i Nordsjön, som blir en av världens första av sitt slag.
– Energiomställningen till ett är en av vår tids största och viktigaste utmaningar som skapar och kommer fortsätta att skapa ett ökat investeringsbehov inom många av Swecos kärnsegment. Vi är mycket glada att för att få vara med och bidra till denna omställning, kommenterar Åsa Bergman, vd för Sweco.
Avtalet med den danska Energistyrelsen sträcker sig över en nioårsperiod och har ett värde av 500 miljoner kronor, med ett tak på 830 miljoner.
Läs även: Massiva EU-satsningen på solel - vill göra det obligatoriskt med solpaneler på nya byggnader
Sweco kommer bland annat att jobba med konceptframställning, förfrågningsunderlag, granskning av tekniska lösningar och offerter, utvärdering av anbud, samt tillsyn och kvalitetsgranskning under konstruktions- och överföringsfasen. Totalt ska 11 olika expertområden och närmare 200 medarbetare från sex olika länder involveras.
Danmark startade planerna för energiön redan för ett par år sedan. Målet är att på bästa sätt nyttja landets vindresurser ute till havs och på sikt skapa elkapacitet för cirka tio miljoner hushåll. I den första fasen ska runt 200 vindkraftverk byggas, för att sedan tredubblas. Hela navet väntas stå klart 2033.
Läs även: Byggavfallets väg: ”Utmaning att få alla att sortera rätt”
Danmark kommer att avsluta all utvinning av gas och olja från Nordsjön fram till 2050. Landet bygger ytterligare ett nav på Bornholm. Sammanlagt väntas en kapacitet på 5 gigawatt till en början och 12 gigawatt på längre sikt. Naven samlar el från flera havsbaserade vindkraftsparker, som sedan distribueras vidare till länder kopplade till elnätet.
Teresa Ahola