Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Sweco tar över Vectura

Publicerad: 17 juni 2013, 09:50

För en prislapp på 927 miljoner kronor köper Sweco statliga Vectura med 1 200 anställda. Resultatet blir Nordens i särklass största teknikkonsult med en omsättning på 8,8 miljarder kronor och 9 000 medarbetare.


Efter samgåendet ökar Sweco sin marknadsandel i Sverige till 14 procent och ligger kvar på 10 procent i Norge och Finland.

Swecos vd Tomas Carlsson ser också ljust på den framtida marknadsutvecklingen.

– I Sverige väntas marknaden öka nästan 40 procent de närmaste åren och vi ser en stark tillväxt i Norge, på 75 procent, kommande år. Där förstärker Sweco sin möjlighet att vara med och konkurrera. Vi ser tydliga möjligheter att växa ytterligare, sa Tomas Carlsson vid presentationen av affären på måndagen.

Sweco uppger att affären intialt rymmer synnergier på drygt 70 miljoner kronor.

I fjol hade Vectura en rörelsemarginal på 2,3 procent, medan Sweco landade på 10,3 procent.

Av analysen som Sweco själva gjort beror två tredjedelar av skillnaden, 5,4 procentenheter, på högre administrationskostnader. Bland annat på grund av bolagiseringen av Vectura och på Swecos stordriftsfördelar.

Vectura är en ledande aktör inom transportinfrastruktur och har en särskilt stark position inom järnvägssektorn i Sverige. Företaget har verksamhet på ett 40-tal orter i Sverige, Norge och Danmark. Vectura bildades 2009 efter en sammanslagning och bolagisering av Vägverket Konsult och Banverket Projektering. Sedan dess har bolaget haft en genomsnittlig årlig tillväxt på sju procent.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.