Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Sweco vill köpa bolag i Norden

Publicerad: 3 Oktober 2011, 15:17

Sweco vill fortsätta växa österut men är heller inte främmande för större förvärv i Västeuropa.


Marknadsexponeringen utanför den kaotiska Eurozonen, urstark och lång orderstock och tyngdpunkt på expansiva nischer som infrastruktur och energi ger multidisciplinära konsultjätten Sweco ett rätt behagligt utgångsläge för det alltmer osäkra 2012.

– Vi har riktigt starka orderböcker och vi har en exceptionellt stark tioårsperiod bakom oss, säger Swecos koncernchef Mats Wäppling, som förra veckan arrangerade en kapitalmarknadsfrukost i Stockholm.

Han berättade att Swecos rörelseresultat ökat 16 procent i snitt under de senaste tio åren, samtidigt som omsättningen har ökat med 12 procent per år. I dag har Sweco 6 000 anställda och intäkter på 5,5 miljarder kronor på rullande årsbasis.

– Vi har stigit upp som en av de stora spelarna i Europa, säger Mats Wäppling.
Swecos tillväxt bygger på en jämn balans mellan organisk tillväxt och företagsförvärv. Den senaste tolvmånadersperioden är typisk. Vid halvårsskiftet var tillväxten, rensad för valutaeffekter, 8,3 procent. Av detta kommer ungefär 60 procent från organisk tillväxt och 40 procent från förvärv. Sedan 2001 har Sweco köpt 82 företag med totalt ungefär 4 000 anställda.

Vid halvårsskiftet visade Sweco också upp sin hittills största orderstock - drygt 3 miljarder kronor – och stocken ökade med 29 procent mellan första halvåret 2010 och motsvarande period 2011. Stocken motsvarar sex månaders arbete, vilket är mer än de normala fyra månaderna.

En poäng är också att mycket av Swecos marknad ligger utanför de akuta västeuropeiska riskzonerna. Faktum är att Swecos prioriterade marknader i Baltikum, Öst- och Centraleuropa, Ryssland, Finland och Norge ser riktigt stabila ut för tillfället, även om konkurrensen österut är fortsatt tuff, liksom prispressen.
Samtliga av de här marknaderna, utom Norge, har betydligt bättre tillväxt än EU-snittet och avsevärt stabilare statsfinanser sett som statsskuld i procent av BNP.

– Från den här positionen siktar vi på fortsatt tillväxt. Vi vill konsolidera vår ledande position i Norden. I realiteten betyder det kompletterande företagsförvärv i Norge och Finland så att vi kommer upp på en förstaplats i våra segment. På samma sätt som vi är etta i Sverige, säger Mats Wäppling.

– Vi vill också stärka de positioner vi uppnått i Östeuropa. Vi har fina nischpositioner, men vill bli större och vill kunna bredda våra erbjudanden. Till detta kommer att vi överväger förvärv i Västeuropa om rätt tillfälle dyker upp. Det finns flera intressanta aktörer som vi tittar på och vi ser gärna en internationell aktör som också kan fungera som en genväg för oss till marknader utanför Europa, kanske Latinamerika eller Asien, säger Mats Wäppling.

SNABBFAKTA OM SWECO
• Har dotterbolag och kontor i elva länder.
• Har pågående uppdrag i 80 länder.
• Har 6 000 anställda.
• Ungefär 30 000 uppdrag per år.

SWECOS AFFÄRER
Segment Andel av nettoomsättning, procent
Vatten och miljö 17
Infrastruktur 16
Energisystem 14
Byggservicesystem 14
Konstruktioner 13
Industri 9
Arkitektur 9
Projektledning 6

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.