lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Swerock och Peab öppnar forskningslabb i Danderyd

Publicerad: 8 december 2022, 08:36

Staffan Carlström, produktchef på Swerock och Ola Mårtensson, ansvarig chef på Swerock och Peab Asfalts teknikverksamhet.

Swerock och Peab Asfalt satsar på ett nytt betonglaboratorium i Danderyd. Laboratoriets huvudfokus kommer att vara produktionskontroll och produktutveckling av betong, det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetPeab AsfaltSwerock ABfastighetsbranschenhållbart byggande

SM


’’Med laboratoriet kommer vi ha möjlighet att bedriva utvecklingsarbetet mer fokuserat. Vi kommer få ännu bättre kontroll på vår egen betongproduktion och samtidigt bidra med ökad kunskap till hela branschen,’’ kommenterar Ola Mårtensson, ansvarig chef på Swerock och Peab Asfalts teknikverksamhet.

Laboratoriet kommer vara cirka 700 kvadratmeter och beräknas stå klart för inflyttning under första halvan av 2023. Stora delar av Swerocks mottagning- och produktionskontroller kommer att hanteras här. Det kommer också vara Swerocks nav för forskning och utveckling.

Läs även: De tog hem flest baskontrakt i år: Alla anbud i Trafikverkets upphandlingar

Med hjälp av det nya laboratoriet kommer Swerock även ha möjlighet att forska vidare på hur exempelvis koldioxidutsläppen kan minskas vid tillverkning av betong.

’’Vi kommer bland annat att driva olika forskning- och utvecklingsprojekt samt göra prover på specifika bindemedel och utföra specialprovningar, exempelvis på beständigheten hos betongen. Men vi har också dörren öppen för externa kunder med behov av betongprovning’’ säger Staffan Carlström, produktchef på Swerock.

Peab Asfalt och Swerock har idag sex ackrediterade laboratorier från Boden till Helsingborg.

"Det är Peab Asfalt som har alla våra labb och Swerock kommer att hyra in sig hos Peab Asfalts lokal även här i Stockholm. Fokus i det här labbet kommer däremot endast att vara betong men i flera av våra andra gemensamma laboratorium gör vi provningar både på betong, ballast och asfalt, säger Julia Hägglund, kommunikatör på Swerock.

Både Peab Asfalt och Swerock är dotterbolag inom Peabkoncernen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev