Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

System med pant på byggpallar växer

Publicerad: 10 september 2013, 08:14

Byggbranschens gemensamma retursystem för pallar, Byggpall, som startades 2006 växer nu kraftigt sedan fler stora materialleverantörer anslutit sig under våren.


I år omsätter systemet 1,3 miljoner pallar, vilket är ungefär en tredjedel av det totala materialflödet som kommer på pall.

– Att vi växer så kraftigt nu beror främst på att kunderna ute på byggarbetsplatserna är mer och mer miljömedvetna. Ekonomiskt är systemet också konkurrensneutralt, säger Nils G Storhagen, vd på Returlogistik.

JM var ett av flera byggföretag som tidigt fick upp ögonen på det faktum att trots att man sorterade allt avfall bättre så minskade inte den totala mängden avfall.

En av förklaringarna var den stora mängden engångspallar som samlades in för att kunna förbrännas.

Engångspallar har ökat därför att den vanliga EUR-pallen, som dominerar inom annan handel än bygg, måste skrotas om den smutsats eller skadats på byggarbetsplatsen.

I Byggpallssystemet återköps pallar oavsett skick. Reparationer och transporter är de stora kostnaderna i systemet.

Den snabbt ökande miljömedvetenheten inom byggsektorn driver nu på tillväxten i Byggpallssystemet. I år har bland annat S:t Eriks i Staffanstorp som tillverkar marksten, stödmurar, betongpannor och omsätter drygt 800 miljoner kronor anslutit sig till Byggpallsystemet. Företagets kunder är både byggföretag, kommuner, statliga verk och byggvaruhandel. Tidigt in i systemet var företag som Weber, Saint-Gobain, Finja och andra företag med byggvaruhandel som sina kunder.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.