Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Täby på väg mot öppet fjärrvärmenät

Publicerad: 14 oktober 2009, 12:51

I politisk enighet har beslutats att Täby ska skapa en fjärrvärmemarknad som utgår från kundens val, och ett steg har tagits i och med att upphandlingen av en partner har påbörjats.


Täby har ingen utvecklad fjärrvärme. El- och oljeberoendet är således stort.
Man har nu beslutat att ett öppet nät, alltså ett nät med flera olika leverantörer, ska försörja kommunen med ett miljövänligt uppvärmningsalternativ.


En partner förväntas utses under våren 2010, och förfrågningsunderlaget har skickats till de intressenter som är prekvalificerade att delta i upphandlingen. Kommunen kommer att äga nätet när det är utbyggt, så att fjärrvärmemarknaden kan öppnas för konkurrens.

I upphandlingen ingår att den partner kommunen utser också bygger ett kraftvärmeverk i Hagby, Täby. Kraftvärmeverket ska stå för en miljövänlig basproduktion av värme till det öppna fjärrvärmenätet. En placering i Hagby innebär att avfallet som hanteras där kan tas om hand lokalt, istället för att köras till andra kommuner för förbränning.

Stadsbyggnadsnämnden behandlar program för detaljplan för del av Hagby på sitt sammanträde den 20 oktober. Samrådet planeras att hållas i november.

Ingrid Gallagher

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.