söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Tankstation ska minska klimatutsläpp

Publicerad: 19 augusti 2019, 10:50

Bild 1/2  Den mobila tankstationen finns på plats i Ebbepark i Linköping. Foto: Lasse Hejdenberg/Hejdlösa bilder

Vid bygget av stadsdelen Ebbepark i Linköping testar Energifabriken en ny mobil tankstation. Den förser entreprenörerna med det fossilfria drivmedlet HVO samtidigt som den minskar antalet transporter till och från arbetsplatsen.

Ämnen i artikeln:

HVOEbbeparkbygglogistikBuilding Sustainabilityhållbart byggandeLinköping

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Den mobila tankstationen kom på plats strax innan sommarsemestern men har redan hunnit användas en del.  Entreprenören Agrotech, som utför schaktarbeten för ED Bygg som uppför ett hus åt det kommunägda bostadsbolaget Stångåstaden, var först ut. Även entreprenören Renall har anslutit sig.

– Många är skeptiska innan de testat HVO, de blandar ihop det med problem kopplade till andra typer av biobränslen. För Agrotech är HVO relativt nytt men Renall är vana användare. Alla deras fordon körs i dag på fossilfritt bränsle, säger Per Lindahl, projektledare på Logistikkluster Östergötland, en av aktörerna bakom pilotprojektet.

Dubbel klimatvinst

Den vanliga ordningen på byggarbetsplatser är att varje entreprenör har en egen liten tank med diesel som de fyller själva, antingen genom att åka iväg och fylla den eller genom att beställa en tankbil som kommer. De som kör transporterar till eller från byggarbetsplatsen brukar i stället ta vägen förbi en mack och tanka. Genom att placera tankstationen på byggarbetsplatsen, som i Ebbepark, kan antalet transporter till och från byggarbetsplatsen minskas, och andra slipper köra omvägar för att komma till en mack. När projektet är avslutat kan tanken flyttas till nästa arbetsplats.

– Jag har aldrig hört talas om någon annan som tillhandahåller en tank på arbetsplatsen på det här viset, säger Per Lindahl.

Klimatvinsten med den mobila tankstationen blir alltså dubbel: dels gör den det enklare att välja det fossilfria bränslet HVO, och dels minskar den byggrelaterade transporter.

"Noll ansträngning"

Nu hoppas parterna bakom satsningen att fler entreprenörer ska ansluta sig och att konceptet ska sprida sig.

– Steget till att börja använda HVO innebär noll ansträngning och noll risk. Du använder samma bilar som vanligt och om HVO råkar vara slut så går det bra att fylla på med vanlig diesel. De flesta fordonstillverkare godkänner HVO och i övriga fall tar Energifabriken den försäkringen, säger Peter Lindahl.

HVO är dyrare än vanlig diesel. Det skiljer cirka 50 öre litern.

– För en grävmaskin som drar cirka 100 liter disel per dygn blir skillnaden i totalkostnad försumbar. Samtidigt innebär den mobila tankstationen en besparing för entreprenörerna.. De slipper logistiken med egna bränsletankar, och risken att någon kommer och slangar ur tanken. Det finns en app kopplat till den mobila tankstationen som gör det enkelt för entreprenörerna att tanka, säger Per Lindahl.

Kort om HVO

HVO är en förkortning av hydrogenated vegetable oil. Det är ett fossilfritt drivmedel som tillverkas av bland annat slaktavfall och vegetabiliska oljor. Drivmedlet är en kemisk kopia av diesel men med något lägre densitet. Likheten med diesel gör att drivmedlet kan användas i vanliga fordon. Att ersätta vanlig diesel med HVO minskar koldioxidutsläppen med upp till 90 procent.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev