Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Tätare byggelse ger klimatvänligare stad

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Att bygga tätare städer både minskar utsläppen av klimatgaser och driver på den ekonomiska utvecklingen. Men förutsättningen är att bebyggelsen samordnas med en utbyggd kollektivtrafik, anser företrädare för tre statliga verk och tre kommuner.


Allt fler flyttar till storstäder. Utvecklingen drivs inte bara på av unga som vill utnyttja städerna utbud av kultur och nöjen. Trenden beror minst lika mycket på det växande antalet arbetstillfällen inom tjänstesektorn.

Fler människor, verksamheter och besökare ökar transportflödena i staden. Men detta innebär inte att de totala utsläppen av växthusgasen koldioxid ökar. Invånarna i en tät stad har lägre utsläpp av koldioxid per person än dem som bor i glesbyggd.

Förklaringarna är flera. Färre hushåll i staden har bil. Invånarna har oftare möjligheten att promenera, cykla eller åka kollektivt dit de ska. Det är också lättare att bygga ut fjärrvärmenätet, vilket oftast minskar koldioxidutsläppen jämfört med andra uppvärmningsformer.

Utvecklingen mot allt tätare städer har redan medvind men är inte självklar. Den kräver investeringar i nya kollektiva transportsystem och infrastruktur. Och omställningen måste ske mycket snabbare än den gjort de senaste 30 åren. Det anser generaldirektörerna för Vägverket, Banverket och Boverket samt kommunalråden i Jönköping, Norrköping och Uppsala kommuner.

Tillsammans driver de projektet "Den goda staden" som ska skapa bättre förutsättningar för konkurrenskraftig stadsutveckling. Bland annat genom att hitta nya sätt att samordna stadsplaneringen i storstadsregionerna, skriver tjänstemännen på DN Debatt.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.