Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

TEKNISKA MUSEET STORSATSAR PÅ ENERGI OCH MILJÖ 2009

Publicerad: 19 december 2008, 11:29

Energi och klimatfrågan är ett högaktuellt område, som berör oss alla. Tekniska museet inleder nu arbetet med en utställning om energi som har fokus på morgondagens lösningar.


– Det här är vår största och viktigaste satsning för nästa år, säger museidirektör Ann Follin. Vi är mycket glada över att vi i dagarna träffat ett avtal med Energimyndigheten, som både kommer att samverka med oss och delfinansiera utställningen.

Huvudmålgruppen är barn och ungdomar i åldern 10 – 15 år. Utställningen kommer att utformas som ett spel där besökaren får ta ställning till olika frågor och göra sina val kring områden som mat, boende, resor, shopping och allt det som påverkar energianvändningen i samhället. Man ska förstå att det spelar roll vad jag som individ gör och att man kan påverka, genom att göra aktiva val i vardagen och vara engagerad i de stora valen. Efter sitt besök ska man kunna fortsätta spelet om energin på hemmaplan via webben.

– Med utställningen vill vi visa hur dagens energiberoende samhälle vuxit fram, men också hur vi genom ökad medvetenhet och förändrade beteenden i såväl stora som små val kan bidra till en förändring. Trots att tidigare tekniska innovationer bidragit till den miljöförstöring vi idag ser, så kommer det också att vara med ny teknik som vi kan lösa energifrågan, avslutar Ann Follin.

Pågående forskning kring förnybara energikällor kommer att presenteras kontinuerligt under de tre år utställningen planeras att vara öppen.

Utställningen öppnar hösten 2009 under Sveriges ordförandeskap i EU. Regeringen har som första prioriterade område inför ordförandeskapet satt upp klimat, miljö och energi.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.