Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Telges miljöstipendium till arkitektstudent

Publicerad: 25 februari 2010, 12:08

Telges miljöstipendium går till Sofia Priftis, KTH, för att hon visar ett konkret och praktiskt engagemang och har förstått att det krävs något av varje individ för att förändra.


Telges miljöstipendium på 10 000 kronor går i år till Sofia Priftis som studerar på Arkitektskolan KTH i Stockholm. Priset delas ut för nionde gången, och det är första gången som Telges miljöstipendium delas ut till en arkitekt.- Arkitekter har stora möjligheter att påverka resursanvändningen. Både när husen byggs och under den vanligtvis mycket långa drifttiden. Årets stipendiat visar ett konkret och praktiskt engagemang, säger Gunnar Hanson, miljöchef på Telge.Telge, som är ett av Södertälje kommun helägt bolag, har en tydlig miljöprofil och försöker på olika sätt att arbeta för en hållbar utveckling. Miljöstipendiet instiftades för att uppmuntra studenter som väljer att utbilda sig inom miljöområdet. - Vi vill uppmuntra och uppmärksamma en engagerad student med anknytning till Södertälje som valt att satsa på en miljöutbildning. Kompetens och insikter i miljöfrågorna är det viktigaste verktygen i miljöarbetet, säger Gunnar Hanson.Sofia Priftis är 25 år och studerar andra året på Arkitekturskolan KTH. Hon har ett stort miljöengagemang, något som bland annat kommer till uttryck i hennes intresse för vertikala trädgårdar eller gröna fasader där växter används för både luftrening och värmeisolering samtidigt som de bidrar estetiskt. Är det nyttoväxter som odlas kan de dessutom ätas. - Jag är glad och lite förvånad över att jag som arkitektstudent får Telges miljöstipendium. Pengarna kommer jag att använda till att fortsätta ett parkprojekt i centrala Aten, säger Sofia Priftis, Telges Miljöstipendiat. Telges miljöstipendium kan sökas av studenter som har en tydlig anknytning till Södertälje och som läser en eftergymnasial utbildning med miljöinriktning. En jury bestående av tre personer bestämmer vem som får stipendiet.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News