Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Tesla öppnar upp för storskalig energilagring

Publicerad: 13 maj 2015, 11:22

Bild 1/2  Teslas Powerpack kan användas för storskalig energilagring.

Illustration: Tesla

I början av maj presenterade Tesla Motors sitt hembatteri Powerwall samt det storskaliga batteriet Powerpack. Enligt vd Elon Musk är målet att förändra världens energianvändning och på sikt skapa en energiförsörjning helt utan koldioxidutsläpp.


Ämnen i artikeln:

energianvändningSmarta elnätTeslaTesla Motorsenergilagring

Batterierna ska användas för att lagra el som produceras med förnybara energikällor. Till exempel ska villaägare som har solceller på taket kunna lagra energin som produceras mitt på dagen för att i stället använda den på kvällen när familjen är hemma.

Frederic Telander, vd på Soltech Energy, är en av dem som ser potential i Teslas nylanserade produkter.

– Varenda en som jobbar med energi är intresserad av det här. Energilagring har alltid varit den heliga gralen, säger han.

Frederic Telander tror att Teslas produkter kommer att förändra elanvändarnas konsumtionsmönster gentemot nätägarna. Allra störst genomslagskraft tror han att batterierna får i klimat som är varmare och soligare än Sverige.

Redan en vecka efter att Tesla lanserat de nya batterierna uppgav de att de fått 38 000 förhandsbokningar av Powerwall och 2 500 förhandsbokningar av Powerpack. Powerwall är riktat mot privatpersoner, finns i modellerna 7 eller 10 kilowattimmar, och kostar kring 30 000 kronor. Powerpack klarar 100 kilowattimmar, kostar cirka 200 000 kronor, och kan kombineras för storskalig energilagring.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.