onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Tidsfrist för ny energilag förlängs

Publicerad: 12 januari 2016, 09:06

Anders Pousette, Energimyndigheten, räknar med flera hundra nya anmälningar innan den förlängda anmälningstiden går ut. Foto: Energimyndigheten

Senast den 5 december 2015 skulle alla företag som omfattas av lagen om energikartläggning, EKL, anmäla sig till Energimyndigheten. Anstormningen blev så stor att myndigheten nu förlängt anmälningstiden till den 29 januari.

Ämnen i artikeln:

EKLenergideklarationerEnergimyndighetenBuilding Sustainabilityhållbart byggande

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Anders Pousette på Energimyndigheten berättar att cirka 1000 företag hittills anmält att de omfattas av lagen.

– Anstormningen blev så stor inför den 5 december att det blev svårt för oss att hantera alla anmälningar. Vi förlängde anmälningstiden dels för att vi ska hinna med, men också för att vi fick signaler om att flera företag inte hann anmäla sig till den 5 december, säger han.

Anders Pousette räknar med flera hundra nya anmälningar innan den förlängda anmälningstiden går ut. Än har han ingen uppfattning om hur många av företagen som är verksamma inom byggsektorn.

– Det kan jag svara på först när anmälningstiden gått ut och vi har registrerat alla anmälningar hos oss, säger han.

För att underlätta kartläggningsarbetet för företag i byggsektorn ska Energimyndigheten ta fram ett vägledningsdokument i samarbete med Sveriges Byggindustrier och Installatörsföretagen.

– Arbetet pågår. Vi räknar med att kunna presentera materialet för en referensgrupp någon gång i januari, säger Anders Pousette.

De omfattas av EKL

Företag som uppfyller följande två kriterier omfattas av lagen:

■ Sysselsätter minst 250 personer.
■ Har en årsomsättning som överstiger 50 miljoner euro eller en balansomslutning som överstiger 43 miljoner euro per år.

Även mindre bolag omfattas av lagen om de tillhör en moderkoncern som uppfyller kriterierna.

Det måste företagen göra

■ Första steget är att sätta sig in i om företaget omfattas av lagen. Alla som omfattas av lagen måste anmäla sig till Energimyndigheten senast den 29 januari 2016.
■ Steg två är att bestämma hur kartläggningen i företaget ska gå till. Just nu arbetar Energimyndigheten tillsammans med Sveriges Byggindustrier för att ta fram en vägledning för byggföretag.
■ Det tredje steget är att rapportera in uppgifter från kartläggningen. Det ska göras till Energimyndigheten senast under första kvartalet 2017.
■ Sedan ska kartläggningen upprepas vart fjärde år och rapporteras in till Energimyndigheten.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev