Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Tio år med energideklarationen

Publicerad: 13 november 2018, 08:03

Mikael Mangold, Rise.

Åtta frågor till Mikael Mangold på Rise som leder en grupp som arbetar med att ta fram ta fram underlag om energianvändningen i Sveriges flerbostadshusbestånd.


Energideklarationen fyller tio år, vad innebär det i praktiken?

– Lagen om energideklaration infördes visserligen i Sverige 2006, men det var först 2007-2008 som energideklarationer för flerbostadshus började rapporteras in i större omfattning. Energideklarationerna ska göras med tio års mellanrum och det har nu gått tio år sedan det stora antalet började komma in. Det gör att vi från 2018 kan börja jämföra nya och gamla energideklarationer.

Hur ser Sveriges arbete med energideklarationer ut jämfört med andra länders?

– Det är ett relativt unikt arbete som har gjorts i Sverige. I övriga Europa finns det mestadels statistik baserad på beräknad energi. I Sverige däremot har det gjorts en hel del mätningar i praktiken.

För vilka gäller lagkravet om att göra energideklarationer?

– Det gäller ägare av flerbostadshus. För villaägare gäller det endast vid försäljning av fastigheten, så det finns mycket färre uppgifter om landets villor.

Vilket är syftet med energideklarationerna?

– Ett syfte är att minska energianvändningen för byggnader och att energianvändningen ”får ett pris” vid försäljning av fastigheten. Det i sin tur fungerar förhoppningsvis som en uppmuntran att göra energieffektiviserande åtgärder.

Hur tillförlitliga är uppgifterna som har rapporterats in?

– Boarean till exempel är något som kan vara svårare att räkna ut än man kan tro. Det kan finnas oklarheter i hur man ska se på olika ytor och om de räknas som uppvärmda eller ej. Det finns även ekonomiska intressen som ligger bakom felkällor.

Hur många energideklarationer har gjorts hittills?

– Det finns flera miljoner stycken, varav cirka 3 500 fastigheter har mätts både för tio år sedan och nu.

Vad gör ni med uppgifterna?

– Vi tar fram underlag om Sveriges bostadsbestånd. Underlagen levereras till Boverket som vart tredje år tar fram den ”Nationella strategin om energieffektiv renovering”. Data från energideklarationer, SCB och fastighetsregistret samkörs och nästa gång rapporten kommer ut är 2019. Vi tittar på skillnaderna över tid och har redan presenterat en del av uppgifterna till Boverket.

Vad kan du säga redan nu om resultatet?

– Jag vill inte säga för mycket nu, annat än att det går att se vilka byggnader och aktörer som har gjort energieffektiviserande åtgärder. Det finns en stark samkorrelation mellan stora renoveringar och nedgång av energianvändning. Utvecklingen är positiv och branschen har gjort bra ifrån sig.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.