Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Tomas Kåberger kritisk mot byggsektorns energiansvar

Publicerad: 20 mars 2008, 10:28

Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger är kritisk mot det bristande ansvarstagandet när det gäller att bygga energisnålt. Rollfördelningen mellan branschens olika aktörer gör att färre vill ta ansvar, menar han.– Man räknar inte på kostnaderna över hela livscykeln, säger Tomas Kåberger.


Byggbranschen har länge tagit alltför lätt på frågan om energiförbrukning i det långa perspektivet. Det anser Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger. En stor förklaring ligger enligt honom i rollfördelningen mellan aktörerna i byggsektorn.

– De som har makten över hur byggnadernas energisystem ser ut har inte varit samma aktör som sedan har betalat energiräkningen. Det har lett till att man inte räknat på kostnaderna över hela livscykeln utan hellre försökt hålla investeringskostnaderna nere, säger han.

Kåberger pekar ut byggsektorn som särskilt viktig, eftersom investeringarna här får konsekvenser många årtionden framåt i tiden. Det finns ett stort utrymme för byggsektorn att kunna hushålla bättre med samhällets resurser.

– Medvetenheten i branschen om vad det här kan betyda behöver bli bättre. Då kommer de som ska ta över husen och svara för energikostnaderna bli intelligentare i att värdera byggnaderna efter deras energiprestanda.

Strängare regler kan vara en möjlighet för att åstadkomma detta. Men allra bäst tycker Kåberger att det vore om branschen tog sitt eget ansvar.

– Det är svårt att formulera bra regler och jag tror att en väl utvecklad branschkompetens och branschkultur är ett mycket roligare scenario.

Generellt sett, anser Tomas Kåberger, har det hänt mycket positivt i energiväg i Sverige de senaste åren. Även byggbranschen i stort har chans att plocka upp stafettpinnen.

– Nu när oljepriserna har gått upp och koldioxidrestriktionerna drivit upp elpriserna är det ett fantastiskt läge för lönsam industrialisering av sådana tekniker som man under flera decennier drömt om, forskat om och utvecklat. Hittills har de haft få förutsättningar på marknaden men nu har det plötsligt förändrats. Energieffektivitet och förnybar energi har blivit lönsammare, därför är det ett guldläge.

Sedan några veckor tillbaka är Tomas Kåberger ny generaldirektör för Energimyndigheten. Han kommer från tjänsten som professor på Internationella miljöinstitutet vid Lunds universitet.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.