Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Trä och 3D-printing diskuteras i Umeå

Publicerad: 18 maj 2018, 11:40

Åke Fransson, Umeå universitet.

Industriellt byggande och klimatsmarta materialval är heta samtalsämnen inom byggsektorn. Under en internationell konferens i Umeå diskuteras frågorna under rubriken ”How to 3D print a wooden home”.

Ämnen i artikeln:

hållbart byggande

Konferensen, som hålls i Umeå 30-31 maj, anordnas inom forskningsprojektet +Project vid Umeå universitet. De inbjudna talarna kommer från bland annat de nordiska länderna, Storbritannien och Israel. Konferensen är uppdelad i tre delar; design, produktion och material.

– Det pågår en automatisering och digitalisering där tillverkningsindustrin har kommit långt, men även byggindustrin nu kommer efter. Det byggs mer och mer i moduler. Där är 3D-printing ett sätt att komplettera automatiseringen, säger Åke Fransson, forskningsledare för +Project.

Han berättar att såväl teknik- och materialutvecklingen går framåt på 3D-printingområdet. Det som har varit en kostsam spetsteknik närmar sig alltmer det kommersiellt tillgängliga.

– I London har Skanska använt tekniken för svepningar runt pelarfästen. De hävdar att det inte kostar mer än att gjuta detaljerna, säger Åke Fransson.

I Umeå, men även på KTH, pågår forskning kring användningen av trämaterial för 3D-printing.

– De exempel på 3D-printade byggnader som finns i Kina har varit i betong. Vi vill trycka på hållbarhet och ser att trä är ett koldioxidneutralt material, säger Åke Fransson.

Tanken med konferensen är att ge en bild av möjligheterna med 3D-printing.

– Vi har talare som både har erfarenhet av 3D-printing och av byggande i trä. Det blir en presentation av tekniken i dag och framtida möjligheter.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev