söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Träisolering först ut att certifieras

Publicerad: 17 juni 2016, 08:15

Woodfibre Träfiberisolering har som första produkt i Sverige certifierats utifrån märkningen Cradle to cradle. Foto: Woodfibre Träfiberisolering

Den cirkulära ekonomin har en egen miljöcertifiering – Cradle to cradle. Det svenska företaget Woodfibre Träfiberisolering är den första svenska produkten som godkänns.

Ämnen i artikeln:

Building Sustainabilityhållbart byggandeCirkulär ekonomi


Cradle to cradle, eller översatt till svenska: vagga till vagga, är en rörelse som lanserar ett cirkulärt hållbarhetskoncept och nytt sätt att se på design inspirerat av naturens eget kretslopp. Avfall från en process ska fungera som insatsmaterial i nästa process. I stället för att som i den traditionella linjära ekonomin fokusera på tillverkning-konsumtion-avfall är målet att en så stor del som möjligt av resurserna återanvänds. En produkts väg från vagga till grav byts i stället till vägen vagga till nästa vagga.

Miljöcertifieringen som lånat namn från Cradle to cradle-rörelsen har nu certifierat den första svenska produkten.

– Vi upplever ett stigande intresse för certifieringen i Sverige, där man på allvar håller på att inse värdet av Cradle to cradle och den cirkulära ekonomin, väl hjälpt av EU-Kommissionen, som har satt cirkulär ekonomi på dagordningen i hela Europa, säger Annette Haastrup, vd på det danska företaget Vugge til Vugge.

Certifieringen baseras på fem kriterier: materialhälsa, återanvändbarhet, användning av förnybar energi, hantering av vatten och socialt ansvar. Vugge til Vugge är det enda företaget i Norden som är ackrediterat som bedömningsorgan för det oberoende, non-profit Cradle to Cradle Products Innovation Institute. Först ut från Sverige är en träfiberisolering av granvirke gjord på Krister Gustafssons företag Woodfibre Träfiberisolering.

– Vi har i första hand sålt produkten för inneklimat och på dess förmåga att reglera fukt och därmed att skydda mot röta och svamp. Nu kan vi också marknadsföra oss som en speciellt grön produkt. Cradle to cradle är redan viktigt i andra nordiska länder, säger han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev