Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Umeå-elever bygger passivhus

Publicerad: 24 juni 2011, 17:29

Sveriges första miljöcertifierade passivhus byggs i Umeå av eleverna på Dragonskolans byggprogram. Det blir även landets nordligast belägna passivhus.


Det handlar om tre passivhus i två plan med fristående garage till varje hus som ska byggas i området Tavleliden i Umeå. Grundläggningen av husen gjordes hösten 2010. Därefter har väderskydden monterats och för närvarande pågår stomresningen. Eftersom det är eleverna på Dragonskolans byggprogram som bygger så blir det en paus i verksamheten under sommarlovet.


Husen får en boyta på 158 kvadratmeter. Det blir de första miljöcertifierade passivhusvillorna i Sverige. 95 procent av byggnadskonstruktionen är med förnybara och träbaserade byggvaror.


Örjan Westman, byggledare på byggprogrammet, påminner om att i detta projekt är vägen väl så viktig som målet.


– Det viktigaste är att eleverna ska få en så adekvat utbildning som möjligt. De färdiga husen blir sedan biprodukter i sammanhanget. Inte heller är vi ute efter att konkurrera med byggföretagen på den öppna marknaden. Byggandet av de här husen blir med nödvändighet dyrare än vid traditionell produktion. Ritningarna måste till exempel vara lite mer detaljerade än vid traditionellt byggande. Produktionstiden blir också längre och eleverna kommer att göra fel som måste rättas till. I slutänden låter vi en mäklare göra en marknadsvärdering. Vi har inget vinstsyfte men vi strävar givetvis efter att få täckning för våra kostnader.


Örjan Westman tror att försäljningspriset hamnar cirka 10 - 12 procent högre än för en normal villa av motsvarande storlek byggd efter BBR:s krav. Sedan tillkommer certifieringen som innebär ytterligare kanske 3 - 5 procents påslag. De nybyggda villor som finns i det aktuella området Tavleliden ligger enligt Westman i prisspannet 2,8 - 4 miljoner kronor. Han uppskattar att Dragonskolans passivhus bör hamna i övre delen av det spannet.
För verifiering och dokumentation under och efter byggtiden anlitas Umeå universitet som en oberoende part.


De första tre husen beräknas vara klara för inflyttning våren 2013. Örjan Westman påminner dock om att eftersom det är ett elevprojekt så måste tidsramarna hållas flexibla.


En viktig faktor i detta sammanhang är att det inte får bli så komplicerat att bo i passivhusen att många avskräcks.


– Det är inte meningen att man ska behöva ändra hela sin livsstil för att kunna bo där. Därför planerar vi för tre olika familjetyper med olika ekonomiska förutsättningar och med varierande intresse för energiekonomi och miljövänliga lösningar.


Swecos deltagande i projektet har enligt Örjan Westman betytt mycket.


– Sweco är väldigt innovativa, ibland i en sådan utsträckning att vi måste säga stopp. Vi måste ju se till kostnadssidan också.

Fakta Dragonskolans passivhusprojekt

Projekt: Tavleliden i Umeå.
Byggherre: Umeå kommun, Dragonskolans byggprogram.
Projektledning: Sweco Umeå.
Antal villor: Tre i första omgången som beräknas vara klara för försäljning våren 2013. Sedan ytterligare sex villor om allt fungerar.
Miljöstatus: De första miljöcertifierade passivhusen i Sverige enligt FEBY:s (Forum för energieffektiva byggnader) definition.
Boyta: 158 kvadratmeter.
Beräknad produktionskostnad: Cirka 21 000 kronor per kvadratmeter boyta.
Energikälla: Bergvärmepump.
Energibehov för uppvärmning: Cirka 1000 kWh/år el.
Energibehov för varmvatten: Cirka 1600 kWh/år el.
Fastighetsel: Cirka 950 kWh/år.
Specifikt energibehov (värme, varmvatten, fastighetsel): 46 kWh/kvm/år.
Fuktsäkert byggande: Med kompletta väderskydd.
Kommunens utgångspunkter: EU:s direktiv med näranollenergibyggnader. Senast 2011 bör alla hus som byggs av Umeå kommun ha en specifik energianvändning på högst 65 kWh/kvm/år. Umeåregionen ska senast 2020 vara världsledande inom hållbart byggande och förvaltande i kallt klimat.
Dragonskolans mål: Att utbilda framtidens hantverkare i den kommande EU-byggnadsstandarden (näranollenergibyggnader).
Byggmaterial: Allt material har en byggvarudeklaration eller en miljövarudeklaration.
Teknik: All teknik handlas upp efter principen "Bästa tillgängliga teknologi".

Björn Lundbeck

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.