Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Umevas miljövänliga kontor vid Ume älvs strand

Publicerad: 19 november 2009, 09:52

Byggnaden förbrukar hälften så mycket energi som ett konventionellt kontor och är placerad mitt i Umeå kommuns kretslopp.


LINK arkitektur har utformat Umevas nya kontorshus på Ön mitt i Umeåälven. Byggnaden är placerad vid älvstranden, en symbolisk placering då Umeva tar sitt vatten från älven samtidigt som de får energi och värme från reningsverket. 50 procent av kommunens vatten hämtar Umeva upp från älven. Vattnet renas och kommer sedan ut som dricksvatten till fastigheter runt om i kommunen. Avloppsvattnet kommer sedan tillbaka till Umeva för att efter en avancerad reningsprocess föras ut i älven igen.

En viktig del av miljöaspekten har varit högt ställda energikrav. Glasfasaden mot älven har ett speciellt glas som är väldigt väl isolerat med ett mycket lågt så kallat U-värde.

För att värma upp huset kommer Umeva att använda restvärme från det egna reningsverket och intagsluft kyls på naturlig väg via mark. Därmed minskas kostnaden för både värme och kyla radikalt. Umeva räknar med att förbruka ungefär hälften så mycket energi som ett konventionellt kontor och bland de lösningar som bidrar ytterligare till att minska energibehovet kan nämnas närvarostyrd och dagsljusreglerad belysning, ventilation som automatiskt reglerar luftflödet och tunna klienter i stället för värmealstrande persondatorer med egna hårddiskar.

80 procent av inredningen är tillverkad av återvinningsbara material och 65 procent uppfyller kraven för Svanenmärkning.

Byggnaden har fyra våningar och det finns plats för 70 arbetsplatser. Stor vikt har också lagts vid utformningen av arbetsplatserna. Med genomtänkta lösningar skall man möta skiftande behov över tid utan att behöva köpa nytt då organisation och arbetssätt förändras. Möbleringen skall kunna förändras liksom arbetsplatsernas utseende. Huset inrymmer även konferensrum, samtalsrum, en större möteslokal, café samt gym, bastu och relaxavdelning.

En förutsättning vid byggandet har varit att huset ska kunna växa och förändras under en lång tid utan att man ska behöva byta lokaler. All teknisk utrustning i huset har placerats i suterrängplan, vilket ger möjlighet att i framtiden bygga på ett våningsplan vid en eventuell framtida expansion.

Ansvarig för teknik och energilösningarna är WSP Sverige, en samarbetspartner till LINK arkitektur.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.