måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Undermålig återvinning av byggmaterial

Publicerad: 21 januari 2016, 10:19

Mycket byggmaterial återvinns inte vid renovering av kontor.

Foto: Johanna Åfreds

Många tusen ton byggmaterial slängs på tippen varje år, trots att det är i gott skick. Flera ur branschen har nu idéer om hur återvinningen kan bli bättre.

Ämnen i artikeln:

VasakronanIVLIVL Svenska MiljöinstitutetFolksamBuilding Sustainabilityhållbart byggandebyggmaterial


När kontorslokaler renoveras rivs ofta det gamla materialet ut och kastas. Även det som är i gott skick sorteras som avfall. IVL Svenska Miljöinstitutet har nu, i ett projekt som samfinansierats med Vasakronan, Folksam och Kompanjonen, visat hur man skulle kunna återvinna mer.

– Omsättningen av hyresgäster i kontorsfastigheter är stor, och många vill sätta sin egen prägel när de flyttar in i en ny lokal. Det är ganska vanligt att man river ut och slänger den befintliga inredningen och köper helt nytt, säger Carina Loh Lindholm, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

De som deltagit i studien efterlyser nu ett system där hyresgäster, fastighetsägare, bygg- och rivningsentreprenörer, arkitekter, försäkringsbolag och återförsäljare lättare kan återvinna material. De pekar även ut sex typer av produkter som är lättare än andra att återvinna. Det handlar om dörrpartier, innerväggar och tak (bland annat glaspartier och akustikskivor), handfat och toaletter, dörrhandtag, dörrbeslag och dörrstängare och belysning. Även galler och smide, så som spiraltrappor, tillgänglighetsramper och förrådsgaller ingår i listan. Många av dessa komponenter är standardiserade, lätta att demontera och innehåller oftast inga farliga ämnen.

– Vi hoppas att fler kommer se möjligheterna med att återbruka byggmaterial från kontor. Om man inte vill behålla inredningen själv kan man ju sälja den vidare till återförsäljare. Eller kanske bara delvis byta ut inredningen, säger Carina Loh Lindholm.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev