Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Upphandling av isolering avbryts

Publicerad: 1 december 2011, 18:04

Bara ett anbud var ett fungerande system för energirenovering av miljonprogrammet.


Projektet Turik skulle leda till upphandling och test av flera rationella system för tilläggsisolering av ytterväggar och fasader, särskilt för husen från miljonprogrammet. Men upphandlingen avbryts nu eftersom det kommit in för få anbud.

– Bara ett system kvalificerade sig. Det är klart att vi är lite besvikna över att vi inte fick in fler anbud, säger projektledaren Kristina Mjörnell, forskare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Vilket system som fick godkänt vill hon inte berätta utan hänvisar till den erfarenhetsrapport som presenteras senare i vinter.

Jan-Olof Edgar är expert på industriellt byggande på Projektengagemang, ett av de företag som lämnat in anbud. Upphandlingens magra resultat beror på att det saknas färdiga och tillräckligt rationella system på den svenska marknaden, tror han.

– Det här är ett tecken på att det inte görs särskilt mycket forskning och utveckling i branschen, säger Jan-Olof Edgar.

Husen från folkhemsbygget och miljonprogrammet, år 1946-1975, läcker energi som såll och har stora renoveringsbehov. Enligt Sveriges nationella miljömål ska energianvändningen i byggnader minska med 20 procent till 2020 och 50 procent till år 2050, jämfört med år 1995.

Men då behöver uppåt en miljon lägenheter rustas och få en lägre energianvändning. Renoveringen kommer att kosta i storleksordningen 300 miljarder kronor, enligt allmännyttans organisation Sabo. Därför drog organisationen och Energimyndighetens beställargrupp Bebo igång teknikupphandlingen Turik i början av år 2011.

Tanken var att byggherrar skulle upphandla, köpa in och testa ett antal system för kostnadseffektiv och rationell tilläggsisolering av Sveriges bestånd av flerfamiljshus. Flera olika bostadsbolag ställde hus till förfogande. Men flera av husen fick inga anbud alls och för de andra återstod bara ett möjligt anbud.

– Vi trodde absolut att det skulle finnas teknik på den svenska marknaden, det finns fungerande system i övriga Europa. Men företagen har kanske inte sett en marknad tidigare, det har inte funnits någon efterfrågan, säger Kristina Mjörnell.

Hon betonar att projektet lett till viktigt erfarenhetsutbyte samt samlat flera intressanta idéer med utvecklingspotential.

– Vi hoppas att det här blir ett utvecklingsprojekt i stället men det är inte beslutat än, säger hon.

Ordförklaringar
Sabo = Sveriges allmännyttiga bostadsföretag.
Bebo = Energimyndighetens beställargrupp för energieffektiva flerbostadshus.
Turik = Teknikupphandling av rationell isolering av ytterväggar och fasader för befintliga bostadshus.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.