söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Uppsala fördubblar sin solel

Publicerad: 27 maj 2016, 11:34

Ett av taken i Gottsunda som försetts med solel. Foto: Uppsala kommun

Förutom installationer på egna fastigheter arbetar kommunen för att inspirera företag, bostadsrättsföreningar och villaägare att satsa på solenergi.

Ämnen i artikeln:

Building Sustainabilityhållbart byggandesolcellersolpanelerUppsala


– Det är mycket glädjande att de här två stora solcellsanläggningarna är på plats. Vi har nu fördubblat våra installationer av solenergi mätt i effekt sedan 2015, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd i Uppsala kommun.

Två nya solcellsanläggningar har installerats i Gottsunda centrum och på Fyrisskolans tak i Uppsala. Anläggningarna har en effekt på 500 kilowatt. Den totala investeringen på strax över fem miljoner kronor beräknas vara avräknad inom 10-15 år. Den el som beräknas produceras motsvarar en kostnad för köpt el årligen på motsvarande cirka 500 000 kronor. Under 2016 kommer kommunen att installera solelsanläggningar om 1 200 kilowatt.

– Under 2016 planerar vi för ytterligare sex solelanläggningar, säger Micael Östlund, teknisk förvaltare på Skolfastigheter som är det kommunala bolag som förvaltar kommunens skolfastigheter. Efter Fyrisskolan står Valsätraskolan näst på tur tillsammans med nyproducerade Tunaparkens förskola.

Den 31 maj arrangeras Solelmässan av Uppsala kommun och Energikontoret.

– På mässan kan besökarna bland annat lära sig mer om kommunens solkarta i 3D, ett viktigt verktyg och hjälpmedel som kan användas både av företag och villaägare för att ta reda på hur mycket solenergi man kan få ut på sitt eget tak, berättar Kristina Starborg, utvecklingsledare för energifrågor i Uppsala kommun.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev