Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Uppsala sätter nytt rekord i solcellsfasad

Publicerad: 3 Oktober 2011, 07:00

Egen energiproduktion i byggnaden ska kompensera för den ökande elanvändningen.


Det nya hyreshuset Frodeparken som Uppsalahem har börjat bygga får 700 kvadratmeter solceller integrerade i fasaden. Det innebär att 75 procent av fasaden mot syd-sydväst producerar el.

– Det blir den hittills största ytan av solceller som integrerats i fasaden på ett bostadshus i Sverige, säger Lars Gunnar Sjöö, byggchef på Uppsalahem.

Huset byggs nära centralstationen i Uppsala och är ritat av White arkitekter. Husets konvexa bågform passar bra till solceller, det ger en jämnare elproduktion under dagen än en rak fasad. Uppsalaföretaget Solibro kan få leverera solcellerna som är av tunnfilmstyp.

Uppsalahem vann kommunens tävling om anvisningen av den attraktiva marken centralt i staden. Bostadsbolagets arbete med att minska bostädernas energianvändning bidrog starkt till vinsten.

– Värmeanvändningen är vi bra på. Där kommer vi inte så mycket längre. Nu måste elanvändningen ner, säger Lars Gunnar Sjöö.

Målet är att huset ska köpa högst 50 kilowattimmar energi per kvadratmeter boyta och år. Problemet är att elanvändningen ökar, både fastighetsel och inom varje enskilt hushåll. Nya energieffektiva hus har mer eldriven teknik, som pumpar, fläktar och styrsystem. Och hushållen använder allt mer vitvaror och hemelektronik.

Om huset ska nå sitt energimål blir det därför nödvändigt med egen produktion av el i byggnaden. Huset får därför inte bara solceller. Uppsalahem vill även testa ny teknik som fångar värmen bakom solcellerna.

– Det blir ett varmt mikroklimat bakom solcellerna som vi ska försöka fånga upp med värmeväxlare, säger Lars Gunnar Sjöö.

Investeringarna i energiteknik kommer inte att löna sig inom rimliga återbetalningstider. Med dagens statliga bidrag har solcellerna betalat sig om 23 år. Och då kan de behöva bytas ut, eftersom dagens tunnfilmsolceller tappat mer än 20 procent av sin effektivitet efter ungefär 20 år.

Den ekonomiska kalkylen blir bättre om Uppsalahem får sälja tillbaka överskottselen till nätägaren Vattenfall utan moms och avgifter. Då skulle elmätaren "gå baklänges" de timmar som huset producerar mer el än det använder.

För att garantera detta krävs det en lagändring, något som regeringen har diskuterat under flera år. Eller att Vattenfall tar ett beslut baserat på viljan att förbättra sitt miljöanseende.

– Det vore väl konstigt om vi inte får till ett bra avtal. Vi har ett väldigt bra samarbete på fjärrvärmesidan, säger Lars Gunnar Sjöö.

Fakta
Projektnamn: Frodeparken.
Arkitekt: Mats Egelius, White arkitekter.
Byggstart: 2011.
Färdigt: sommaren 2013.
Projektbudget: 220 miljoner kronor.
Upplåtelseform: hyresrätter.
Hyra: 2 000 kr/kvadratmeter och år.
Lägenheter: 70 stycken, flest med 3-4 rum och kök.
Lokaler: 1 förskola och tre affärslokaler.
Boarea: 4 347 kvadratmeter.
Lokalarea: 1 283 kvadratmeter.
Solceller: 675 kvadratmeter.
Elproduktion per år: 64 000 kilowattimmar.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.