Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

"Valet av passivhus kan jämföras med platt-tv"

Publicerad: 15 juni 2010, 13:53

Haaks Stenhus har alltid byggt hus i lättbetong. Nu ger företaget sig också in på att bygga, vad man tror är världens första, passivhus i lättbetong. I varje fall är företagsledningen helt säker på att husen blir de första i Sverige. Spaden sätts i jorden före sommaren i Lomma utanför Malmö.


Intresset för passivhus ökar alltmer och konceptet att bygga i lättbetong är ett samarbete mellan tre parter: Haaks Stenhus i Ängelholm, lättbetongtillverkaren H+H och Metro Arkitekter i Malmö.

– Energifrågan blir allt viktigare för våra kunder och priset går inte ner, tvärtom. Hela småhusbranschen är i dag intresserad av passivhus och vi vill tillsammans med vår lättbetongtillverkare visa att vi är ledande inom forskning och utveckling i branschen, annars är risken att bli omsprungna, säger Lars Albing, Haaks Stenhus.

Och Rolf Ekefjärd på företaget H+H tillägger att passivhus i lättbetong har väckt intresse i den europeiska branschorganisationen för lättbetongtillverkare European Autoclaved Aerated Concrete Association (EAACA).

Uppfanns för 80 år sedan

– Lättbetong uppfanns i Sverige för 80 år sedan. I vanliga fall används massiv lättbetong med en densitet på 375 kilo per kubikmeter, men i passivhuset använder vi lättbetong med en lägre densitet, 275 kilo per kubikmeter. Även väggarnas tjocklek skiljer sig, standard i lättbetonghus är 365 millimeter, i passivhuset är väggarna 500 millimeter tjocka, säger Rolf Ekefjärd.

Autoklaverad lättbetong innebär, förklarar han, att man till cement, kalk, sand och vatten, tillsätter en liten mängd aluminiumpulver som verkar som jäsmedel. När massan uppnått lagom styvhet skärs den med tunna ståltrådar till önskade dimensioner.

Därefter sker härdning under tio timmar i autoklaver med mättad vattenånga under högt tryck och vid en temperatur på cirka 180 grader.

Autoklaverad lättbetong väger cirka en sjättedel jämfört med traditionell betong. Produkten tillverkas i Wittenborn utanför Lübeck.

– Det passiva lättbetonghuset var från början ett teoretiskt samarbetsprojekt. Men så blev vi erbjudna två tomter i Lomma kommun och de blev intresserade av vår idé. Vi kopplade in Metro Arkitekter som vi samarbetat med i flera år och de gav huset en spännande och dynamisk arkitektur, säger Lars Albing.

Byggt som en kub
Enfamiljshuset i två plan på 178 kvadratmeter kan närmast liknas vid lådor som staplats på varandra. De putsade fasadytorna skiftar i struktur och bryts av med höga, smala fönster - vilket ger huset liv och variation. En dold lanternin på taket gömmer dels en solfångare men leder också ner ljus i husets mittpunkt.

Stenhuset är byggt som en kub där sfären utnyttjas för att få maximal energieffektivitet. Värmen står de boende själva för, förutom belysning, elektriska apparater och ljusinsläpp från bland annat de tjocka väggarnas vinklade fönstersmygar.

– Tre saker är viktiga för ett passivhus: bra värmeisolering, täthet och effektiv värmeåtervinning. Tillsammans med lättbetongen har vi använt ett fåtal materialkomponenter för att få huset så lufttätt som möjligt, säger Lars Albing.

Ett läckage kan bara uppstå i anslutning till ett annat material, påpekar han. Fönstren är energisnåla med ett U-värde på mindre än 0,8. Ventilationen är ett så kallat FTX-system, det vill säga från- och tilluftsventilation med återvinning.

Inbyggd värmetröghet

– Att vi är så angelägna om att få bygga med lättbetong är för att materialet inte brinner, inte ruttnar eller avger emissioner. Och att det är ett bärande material. Det finns en inbyggd värmetröghet i lättbetong och det tar tid att värma upp en vägg, vilket är en fördel både under den varma och kalla årstiden, säger Lars Albing.

Passivhuset kostar mellan 4,5 och 5 miljoner kronor inklusive tomt. Merkostnaden ligger på 10-15 procent av produktionskostnaden, jämfört med ett hus med traditionell uppvärmning.

– Men det är en investering för framtiden och ger en energibesparing redan första året. I takt med att priset stiger blir pay off-tiden kortare, men det kommer nog att ta cirka 20 år innan man fått igen investeringen. Det är många parametrar som spelar in och jag tror det är människor som brinner lite extra för energi och miljön som väljer huset.

Företaget har fått många förfrågningar, enligt Lars Albing. Utvecklingen mot passivhus är som att jämföra en tjock-tv med en platt-tv.

– I dag väljer ingen tjock-tv, säger han.

Familjeägt
Haaks Stenhus är en familjeägd koncern där bland andra Örementhus och Ramlösa Bygg ingår. Företaget grundades 1990 av Per Haak, samma år som bomässan i Staffanstorp ägde rum och där de byggde en uppmärksammad villa för generationsboende i samarbete med Astma och Allergiförbundet, för ett symptomfritt boende.

– Vi arbetar dels med styckehus där kunden har en tomt, men köper och exploaterar också mark i samarbete med kommuner som exempelvis Lomma. Nu har vi bygglov för två hus. Det första ska stå klart om ett år, passiva lättbetonghus har framtiden för sig, säger Lars Albing trovisst.

Christina Adlers

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.