Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Vallentunas energisnåla passivhus invigt

Publicerad: 18 Mars 2008, 15:24

Igår invigdes Stockholmstraktens första enfamiljshus med passivhusteknik. Villa Granbäck i Vallentuna visades för ett stort uppbåd journalister och USA:s ambassadör. Företaget Paroc, en av Europas största producenter av isolering, är med och sponsrar.


Huset ligger i kanten av en lerig åker. Ett par huskroppar till ska byggas och isoleringen är ännu inte täckt med puts. Ett kallt snöblandat regn blöter ner både huset och den leriga tomten.

Men inomhus är det varmt och vackert. Trägolv och väggar målade i ljusa kulörer. Köket är modernt inrett med rostfritt och mörk sten. Ett 40-tal journalister och fotografer trängs med USA:s ambassadör Michael Wood och hans två livvakter.

Alla har blå plastöverdrag på fötterna och många håller dessutom en ångande kaffemugg i handen. Långsamt höjer människorna inomhustemperaturen med sin blotta närvaro.

– Jag var väldigt rädd att det skulle bli kallt i huset. Men det blev det inte, säger Andreas Granbäck som sedan fem veckor bor i huset tillsammans med sambon Linda Wester.

Problemet är snarare det motsatta. Huset är så välisolerat att de haft svårt att komma under 20 grader, trots att de vädrat frikostigt ibland.

Huset är byggt som en termos. Drygt 40 centimeter stenull i väggarna och nästan 60 centimeter i taket ska minimera förlusterna av den värmeenergi som frigörs från människor och maskiner inuti huset.

De största förlusterna av värme sker mer ventilationsluften i traditionella hus. I villa Granbäck återvinns värmen i ventilationsluften med en värmepump från Nibe. Det gör huset till ett eluppvärmt hus, men ett mycket energisnålt sådant.

I genomsnitt 15 kilowattimmar per kvadratmeter och år går det åt till värmepumpen. En el-patron ger tillskottsvärme de kallaste vinterdagarna. Resten är spillvärme från eldrivna hushållsmaskiner och vitvaror.

– Fast vi har försökt minimera åtgången av den energin så mycket som möjligt. Vitvarorna är av bästa energiklass och spisen har en energisnål induktionshäll, säger Andreas Granbäck.

Han och sambon beskriver sig som genomsnittligt miljömedvetna. Det var Andreas Granbäcks far Anders Olsson, som är tekniskt ansvarig på Paroc Byggisolering, som övertalade sonen att välja ett passivhus. Företaget sponsrar bygget och får i gengäld ett demonstrationsprojekt att visa upp.

En PR-byrå är inhyrd för att sköta pressvisningen av huset. I pressmappen ligger en 24 sidor tjock skrift om Parocs koncept Energiklokt hus. Den innehåller vägg-, tak- och grundkonstruktioner med bolagets isolering som gör hus mer energisnåla. Både nyproduktion och befintliga hus.

Genom att sprida kunskap och skapa medial uppmärksamhet vill Paroc driva på utvecklingen mot att passivhus blir allt vanligare i framtiden. Om bolaget tolkar EU-direktivet om byggnaders energiprestanda rätt kommer passivhus att vara standard redan år 2015 i EU-länderna.

Då kommer byggnaders betydande andel av samhällets energikonsumtion att börja minska. Och Paroc kommer sannolikt att sälja väldigt mycket mer isolering.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.