Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Var tredje konsult hoppade av energitävling

Publicerad: 26 november 2010, 13:23

Sveby-projektets tävling i att beräkna energianvändningen i hus går in i fas två. Men en tredjedel av de bolag som anmält sig har hoppat av.


Tävlingen i att beräkna energianvändning i byggnader är halvvägs. 11 bolag har nu lämnat in totalt 18 kalkyler till Sveby-programmet, ett utvecklingsprojekt som ska få branschen att räkna på samma sätt.

Per Levin, projektledare och konsult på företaget Projektengagemang, fick först in anmälningar från 17 företag men 6 hoppade sedan av.

– De har uppgivit att de haft för mycket att göra och inte kunnat prioritera det här, säger han.

Tävlingen gäller ett hemligt större flerbostadshus i Stockholm som har varit i drift i ett par år. Den 1 oktober fick ingenjörer från ett stort antal konsultföretag och byggentreprenörer tillgång till samma information, som ritningar samt uppgifter om husets klimatskärm och ventilationssystem.

Bolagen som är kvar och tävlar har räknat på energin på samma sätt som de gör vid en projektering. Den 1 november lämnade de in sina beräkningar.

– Det är ganska stor spridning på resultaten. Siffrorna från ett par bolag avviker väl mycket, de måste ha räknat mindre noggrant, säger Per Levin.

Ganska många beräkningar ligger samlade kring ett troligt värde. Men det har blivit fel på några kalkyler av husens areor, som golv, väggar, tak och fönster, enligt Per Levin.

Den 1 december går tävlingen in i etapp 2, då får deltagarna ut mätvärden på husets användning av fastighetsel, hushållsel, tappvarmvatten samt vissa värden på ventilation, värmeväxlare samt huskonstruktionens läckage av luft.

Två veckor senare ska de lämna in sina korrigerade beräkningar. Vinnaren utses i början av år 2011 och presenteras i Göteborg i mars på konferensen Energiutblick 2011.

Bakgrunden är att varje företag hittills har haft sina egna metoder för hur de beräknar och mäter energianvändning. Därför uppstår det regelbundet konflikter om hur beräkningarna ska utföras.

Syftet med tävlingen är kontrollera de gemensamma hjälpmedel för beräkningarna som Sveby-programmet har utvecklat.


Fakta
Sveby är en förkortning av Standardisera och verifiera energiprestanda för byggnader. Programmet drogs igång av branschorganisationen Fastighetsägarna, som vill kunna försäkra sig om att medlemsföretagen inte får en byggnad som drar mer energi än som beställts av en byggentreprenör. Organisationen Sveriges Byggindustrier hakade på för att undvika att byggentreprenörer bli skadeståndsskyldiga om huset de byggt anses dra mer energi än beräknat.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.