Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

"Varannan lägenhet borde energirenoveras"

Publicerad: 12 februari 2009, 12:22

Hälften av landets alla lägenheter har akut behov av renovering. Sverige har nu en unik chans att energieffektivisera sina befintliga fastigheter, anser organisationen VVS Företagen.


Inte bara husen ur miljonprogrammet utan även husen byggda under 1950-talet har ett akut renoveringsbehov. Avloppsstammarna är slut. Badrummens tätskikt läcker. Det är skador kring golvbrunnar, rörgenomföringar och anslutningar mellan vägg och golv.

I husen byggda från 1950 till 1975 finns hälften av Sveriges lägenheter. När dessa ändå stambyts och renoveras har fastighetsägarna chansen att välja åtgärder som även gör husen mer energieffektiva. Tajmingen mellan renoveringsbehovet och regeringens klimatmål är optimal, enligt Rolf Kling, teknisk chef på organisationen VVS Företagen.

– Renoveringsfönstret är öppet just nu. Missar man det så tar det 40 år tills det öppnas igen. Och då har vi missat det nationella miljömålet, säger han.

Han pratar om Sveriges miljökvalitetsmål 15, God bebyggd miljö. Delmål 6 om energianvändning i byggnader slår fast att den totala energianvändningen per uppvärmd areaenhet i bostäder och lokaler ska minska med 20 procent till år 2020 och 50 procent till år 2050, jämfört med användningen 1995.

Varje hus är unikt. Rolf Kling har därför svårt att ge generella svar på vad som lönar sig. Men han betonar att med god planering innan renoveringen genomförs bör det finnas ett stort antal åtgärder som även lönar sig ekonomiskt.

Åtminstone om man förvaltar husen och kan väga investeringarna mot lägre driftskostnader under lång tid. Detta borde vara möjligt eftersom nästan hälften av lägenheterna med renoveringsbehov är hyresrätter som förvaltas av kommunala bostadsbolag som förvaltar husen under överskådlig tid.

Men betalningsviljan för energirenovering är låg. Även för den tredjedel av lägenheterna som drivs bostadsrättsföreningar och resten som ägs av privata fastighetsägare.

– Det vore smart av samhället att stimulera den här energieffektiviseringen när en renovering ändå behöver göras och annan byggverksamhet nu går ner. Renoveringstakten skulle behöva öka från 20 000 lägenheter per år till 60 000 för att rädda husen från fuktskador, säger Rolf Kling.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.