Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Världens högsta trähus får stadsmiljöpris

Publicerad: 10 juni 2014, 10:39

Ett åtta våningar högt trähus Strandparken i Sundbyberg, med Folkhem som byggherre och Gert Wingårdh som arkitekt får Stockholms Handelskammares stadsmiljöpris.


– Förutom att vara världens just nu högsta trähus och estetiskt tilltalande innebär husens byggteknik och materialval kortare byggtider, mindre buller och positiv klimatpåverkan. Vi delar ut priset till Folkhem och arkitekt Gert Wingårdh med förhoppningen att det ska inspirera fler att bygga annorlunda. Stockholm behöver fler byggherrar och entreprenörer som vågar satsa på innovativa modeller och tekniker. Förhoppningsvis kommer framtidens stadsbild att, likt trähusen, andas hållbarhet och nytänkande. Det säger Sven Unger, ordförande i juryn.

Handelskammarens stadsmiljöpris belönar projekt som på bästa sätt bidragit till förskönande eller förbättring av Stockholms stadsmiljö. Projektet ska ha slutförts under det gångna året. Insatsen kan vara av återställande, bevarande, förnyande eller på annat sätt förändrande karaktär och gälla en miljö, inom- eller utomhus, som är tillgänglig för allmänheten.

Priset, som tidigare kallades Stockholmspriset, har funnits sedan 1986. De första åren gick priset till idéer för Stockholms förskönande och förbättrande. Sedan 1995 delas priset ut till projekt som faktiskt blivit genomförda.
Förra året delades inget pris ut och 2012 vann Perennparken i Skärholmen och stadsradhusen i kv Mursmäckan, Kärrtorp.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.