Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Vasakronan satsar på minskad energiförbrukning

Publicerad: 26 Juni 2008, 12:10

Det är bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret. Fastighetsbolaget Vasakronan tände sitt energieffektiviseringsljus för över tio år sedan. Ett kontinuerligt miljöarbete har lett till att det i år kommer att bli världens första klimatneutrala fastighetsbolag.


Håkan Bryngelsson gör sitt bästa för att leva upp till rollen som vd för fastighetsföretaget som ligger 30 procent under snittet i energiförbrukning och blir klimatneutralt under 2007. Just nu ritar han om jättevillan som värms med direktverkande el så att den anpassas till bergvärme.

- Jag räknar inte hem det på 15 år men det är ändå värt det, säger han.
Sommarhuset på Gotland har värmepump installerad och nu ska han köpa dieselbil. Som utbildad flygingenjör från KTH, och en gång på väg att ta flygcertifikat, konstaterar han med en suck att flyg är det minst miljöanpassade du kan ägna dig åt – och har infört videokonferenser i möjligaste mån på jobbet.

Videokonferenser är en av många delar i Vasakronans miljöarbete. Det involverar hela företaget, från fastighetsskötaren till ledningsgruppen, vilket är anledningen till att miljöpolicyn inte bara är floskler utan har lett till stora mätbara effekter.

Hur får man alla att arbeta tillsammans för att få ner energikostnaderna?

- Genom att jobba kontinuerligt med miljöfrågan och ha den högt på dagordningen på alla möten, svarar Håkan Bryngelsson. I vårt fall är det så himla lätt: Vi gör av med två och en halv miljard per år på energi – vi kan spara så mycket pengar om vi minskar energiförbrukningen.

Statliga Vasakronan bildades 1993 i samband med att Byggnadsstyrelsen lades ned. När det nya företagets grundvärderingar skapades var ett av dem miljö. Anledningarna var flera: Miljö låg högt på medarbetarnas priolistor och det var ett bra sätt att profilera sig som arbetsgivare. Man såg också hur energipriserna började sticka iväg.

Startskottet var en miljöinventering av samtliga fastigheter för att se hur energiförbrukningen såg ut. Därefter kunde man börja trimma fastigheterna; installera ny styr- och reglerteknik samt ny ventilation bland annat, parallellt med att driftspersonalen utbildades. Alla medarbetare i företaget har gått en grundutbildning efter Det Naturliga Stegets principer.

Efterhand har oljepannorna åkt ut och främst ersatts av fjärrvärme, i och med att det största beståndet finns i storstadslägen. Där inte den finns installeras bergvärme och annan värmepumpsteknik. Endast en och annan oljepanna finns kvar och deras tid är också utmätt.

För att hålla frågan aktuell sitter medarbetarna kontinuerligt på skolbänken. Företaget jobbar med bonus, tävlingar och andra morötter för att stimulera innovationslustan hos de anställda.

Ambitionen är också att använda den senaste tekniken för att pressa energikostnaderna. Ett exempel är de nanofilter som installeras efter hand i alla ventilationsanläggningar, som både ger lägre energiåtgång och bättre inomhusmiljö.

Det ständiga förbättringsarbetet har gett resultat. Energiförbrukningen i Vasakronans fastigheter har sjunkit från 126 kWh/kvm/år (1994) till 94 kWh/kvm/år (2005). Det är 30 procent under snittet i lokaler i Sverige.

- Att vi jobbat så längre med miljö har genomsyrat organisationen, säger Håkan Bryngelsson.

De egna medarbetarna är alltså med på noterna. Men hur gör ni för att nå de som jobbar i era fastigheter?

- Det är svårt att komma åt hyresgästers beteende, konstaterar Håkan Bryngelsson. Vi jobbar både med hyresgästerna och med leverantörerna av kontorsutrustning för att få fram effektivare apparater. Som tur är har vi några stora leverantörer, till exempel Philips, som våra hyresgäster. Det gör det lättare att samarbeta runt energisnålare apparater.

Han berättar om när Vasakronan i mars bjöd in alla hyresgäster till samråd och information om klimatfrågan:

- Tidigare år har det kommit kanske 30 tappra själar. Nu kom det sammanlagt 700. Klimatfrågan har exploderat.

Vasakronan förvaltar men är också byggherre. Vad gör ni för att er nyproduktion ska bli så energieffektiv som möjligt?

- Där måste man vara med i projekteringsskedet och försöka bygga miljövänligare hus, säger Håkan Bryngelsson. Men det är svårare på en överhettad marknad: Ledtiderna är kortare och det finns inte samma intresse från byggarna. Tycker de inte miljöarbete är viktigt bryr de sig inte om att lämna anbud.

Företagens miljöarbete i dag är ofta inriktat på att minska halterna av växthusgaser i luften för att på sikt bli klimatneutrala. Det innebär att reducera koldioxidutsläppen tills de försvinner helt. Fram till dess köper företaget utsläppsrätter eller stödjer projekt som minskar koldioxidutsläpp i utvecklingsländer.

I år räknar Håkan Bryngelsson med att vara vd för världens första klimatneutrala fastighetsbolag. Det grejar man bland annat genom förhandlingar med energileverantörerna. Huvudleverantören Fortum förser från och med nu Vasakronan med enbart klimatneutral värme och kyla.

När samtliga förhandlingar är klara kommer man ner på 5 000 ton koldioxidutsläpp per år. Färre och bättre transporter reducerar utsläppen med ytterligare 1 000 ton. Det som är kvar köper man utsläppsrätter för att kompensera.

Vasakronan är ett av flera statliga bolag som står på regeringens säljlista.

Vad händer med miljöarbetet vid en utförsäljning?

- Det kan jag förstås inte veta idag, säger Håkan Bryngelsson. Men jag hoppas att kommande ägare uppskattar det vi gör och vill att vi ska fortsätta.

ELISABET NÄSLUND

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.