Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Väsby går i bräschen med grön plan

Publicerad: 29 juni 2015, 19:58

Anna Åhr Evertson, miljöplanerare på Upplands Väsby kommun. Foto: Elin Bennewitz

I augusti lanserar Upplands Väsby kommun en utvecklingsplan för ekosystemtjänster. Den ska användas som stöd vid översiktsplanering och detaljplanering.

Ämnen i artikeln:

ekosystemtjänsterAlmedalen 2015hållbart byggandedetaljplaneröversiktsplanerUpplands Väsby

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Ekosystemtjänster är ett begrepp som syftar på de nyttigheter som människan får gratis av naturen, till exempel insekternas pollinering av grödor.

– Vi är den enda kommunen som gjort en så omfattande kartläggning av de ekosystemtjänster som finns i kommunen och dessutom tagit fram strategier för att kunna utveckla och bevara dem, säger Anna Åhr Evertson, miljöplanerare på Upplands Väsby kommun.

Den nya utvecklingsplanen ska användas vid översiktsplanering och detaljplanering, bland annat för att säkerställa ny bebyggelse inte förstör värdefulla ekosystemtjänster. Målet är att kunskapen om kommunens ekosystemtjänster ska bidra till hållbar utveckling utan att sätta käppar i hjulen för stadsbyggandet.

Tankesättet har redan prövats i Upplands Väsbys stadsutvecklingsprojekt Fyrklövern. Där finns ett poängsystem som väger in vilka ekosystemtjänster byggprojekten bidrar med, men även andra värden, till exempel arkitektoniska värden. Byggherrar som hamnar högt i poängskalan får rabatt på markpriserna.

– En del kan tycka att begreppet ekosystemtjänster är lite akademiskt och svårt att få grepp om. Men ekosystemtjänster fokuserar på nyttan för människan, och det blir lättare att förklara varför man ska bevara om man vet vilken nytta det gör, säger Anna Åhr Evertson.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev