Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Vattenfall planerar två jättelika vindkraftparker i Storbritannien

Publicerad: 15 mars 2016, 16:07

Vindkraftparken Kårehamn på Öland är det senaste tillskottet av vindkraft till havs i Sverige.

Foto: Mattias de Frumerie

Utbyggnaden av vindkraft gå på sparlåga i Sverige, men i Storbritannien händer det grejer för svenska vindkraftsprojektörer. Statligt ägda svenska Vattenfall har nu fått klartecken att börja projektera två vindkraftparker i östra Nordsjön.


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Vindkraftparker till havs är stora, komplicerade och byggprojekt. Nyligen fick Vattenfall klartecken att börja projektera två enorma vidkraftparker i Nordsjön.

– Vi har precis fått grönt ljus av brittiska staten att inleda projekteringen. Det återstår dock en hel del innan det kan bli dags för att kontraktera byggentreprenörer, installatörer och liknande, säger Peter Stedt, pressekreterare på Vattenfall.

De nya vindkraftparkerna kommer att ligga i ett område 47 kilometer utanför Norfolks kust, ungefär 20 mil nordost om London.

Vattenfall börjar projektera den första parken, Norfolk Vanguard, under 2016 och den andra, Norfolk Boreas, året efter.  De båda parkerna kommer att bli lika stora med en installerad effekt på 1,8 gigawatt, 3,6 gigawatt tillsammans.

– Vi är mycket nöjda med att vi har fått klartecken att utveckla denna norra del av det stora East Anglia-området. Det innebär ett betydande tillskott av el till Storbritannien och det innebär också att Vattenfall kan fortsätt sin expansiva satsning mot förnybar energiproduktion, säger Gunnar Groebler, chef för Vattenfall Vind i ett pressmeddelande.

Enligt Peter Stedt, pressekreterare på Vattenfall, kommer det dröja till 2018 innan vattenfall kommer göra en tillståndsansökan för parkerna och det dröjer till åtminstone 2020 innan det blir klart hur stora och hur många vindkraftverk det kommer uppföras.

När byggnationen av parkerna kan komma igång, beror förstås bland annat på hur lång den återstående tillståndsprocessen tar.

Om de byggs i det format som det är beräknat kommer de att bli betydligt större än de parker som finns i dag. Världens störst befintliga vindkraftpark till havs i dag, London Array, ligger 20 kilometer utanför kosten, nordost om London. Se Byggtuben om de största vindkraftparkerna till havs.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.