Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Vattenkranar får egen energimärkning

Publicerad: 18 mars 2008, 08:34

Med en energieffektiv vattenkran kan man spara 40 procent av uppvärmningskostnaderna för varmvattnet. Detta hävdar Swedish Standards Insitute (SIS) och ska nu ta fram en energimärkning för tappvattenarmaturer.


Varje år säljs 1,2 miljoner tappvattenarmaturer i Sverige. Energieffektiva blandare kan minska värme- och vattenanvändningen kraftigt. Därför har Swedish Standards Insitute (SIS) bestämt sig för att ta fram standarder som ska vara grunden i ett nytt energimärkningssystem. Målgruppen för standardiseringen är privatpersoner, fastighetsägare, tillverkare och myndigheter.

– Målet är att ta fram standarder som beskriver provningsmetoder och kravkriterier för att energimärka olika blandare. Det är stor skillnad i energieffektivitet mellan olika tappvattenarmaturer och vi vill ta fram tydlig och objektiv information om hur de kan delas upp i olika energiklasser, säger Lars Sjöberg, projektledare på SIS.

SIS efterlyser fler deltagare i projektgruppen. Idag ingår bland annat Energimyndigheten, JM, Villeroy och Boch. SIS kommer att samarbeta med Sveriges Tekniska Provningsinstitut som kommer att ta fram märkningen av armaturerna.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.