torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Växande intresse för att Svanen-märka hus

Publicerad: 20 april 2020, 13:05

Stefan Björling, affärsområdeschef för Hus och renovering på Svanen.

Intresset för att miljömärkningen Svanen sprider sig i byggsektorn. Svanens egen statistik visar att nästan dubbelt så många enheter – det vill säga bostäder, skolor och förskolor - är certifierade i dag jämfört med för två år sedan.

Ämnen i artikeln:

miljöcertifieringSvanenBuilding Sustainabilityhållbart byggandecertifieringISO-certifiering

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


I dag finns 34 700 bostadsenheter, det vill säga lägenheter, radhus, villor, förskolor och skolor som lever upp till Svanens krav i Norden. Av dessa finns 28 000 bostadsenheter i Sverige.

Varför finns så stor andel i Sverige?

– Att det byggts mer i Sverige beror delvis att intresset på marknaden väcktes tidigare här. Skanska Svanenmärkte sitt småhus Uniqhus 2005 och 2011 kom de första flerbostadshusen med Skanska och Veidekke och sedan har de andra aktörerna följt efter. De har som JM till exempel, testat att använda Svanen som konkurrensmedel för miljöprestanda på sin hemmamarknad i Sverige först. Glädjande nog ser vi att det nu har tagit fart i övriga nordiska länder, säger Stefan Björling, affärsområdeschef för Hus och renovering på Svanen.

Statistiken visar också att intresset i Sverige varit särskilt stort för att Svanen-märka skolor och förskolor under det gångna året.

Läs mer: Strömskolan i Kinna är Sveriges första Svanen-märkta skola.

För ungefär ett år sedan publicerades en vetenskaplig studie som visar att Svanen-märkta förskolor har mindre mängder farliga ämnen i inomhusmiljön, jämfört med konventionellt byggda förskolor, något som kan ha bidragit till det ökade intresset.

– Svanens krav kan bidra till en mer hållbar arbetsmiljö för våra unga. Kraven tas fram ur ett helhetsperspektiv så att byggnaden är energieffektiv och att byggprodukterna har granskats utifrån ett hälso- och miljöperspektiv, säger han.

Lär mer: Bättre inomhusmiljö i miljömärkta förskolor.

Ännu har Svanen inte märkt av någon påverkan från den pågående Coronapandemin, men Stefan Björling varnar för att den kan få konsekvenser längre fram.

– Vi hoppas att de stimulansåtgärder som planeras tar sikte på ett hållbart byggande. Det är absolut nödvändigt om byggsektorn ska kunna bidra till att nå de globala och nationella hållbarhetsmålen, säger han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev