Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Växthuseffekten värmer inglasat hus

Publicerad: 19 september 2011, 13:46

Sege Park i Malmö fortsätter sin verksamhet mot hållbar utveckling och bättre miljö. Nu har Stadsfastigheter låtit NCC glasa in ett gammalt tegelhus för att testa om man kan dra nytta av värmen som bildas mellan hus och glasvägg, samtidigt som arkitekturen behålls intakt.


Sedan tidigare driver den fristående stiftelsen Ekocentrum, vilken syftar till att utbilda företag och organisationer, samt synliggöra goda exempel som leder till ett hållbart samhälle, verksamhet i Sege Park. De senaste åren har området förstärkts med installationer av förnyelsebar energi som solceller, solfångare och en solsterlingmotor.

Området med de gamla tegelfastigheterna, på det forna sjukhusområdet, förvaltas av Stadsfastigheter som vill få kunskap om ännu ett sätt att göra hus mer energieffektiva.

Genom att glasa in ett tegelhus från 30-talet och förvandla vinden till ett teknikrum med ett sinnrikt ventilationssystem, vill man undersöka vilken nytta växthuseffekten kan ge på inomhusmiljön.

– Detta är den första testanläggningen i sitt slag. Huset värms primärt upp av fjärrvärme och vattenburen el. Det vi vill undersöka är hur den uppvärmda luften, som bildas mellan glas och yttervägg, kan bidra till att värma upp inomhusmiljön och sänka värmekostnaderna, säger Benny Thell, projektledare på kommunens serviceförvaltning.

Ute i trädgårdens skugga står ett stort cementrör med ett system som tar in kall luft på sommarhalvåret. Luften sprids vidare i marken till ventilationsrör innanför glasväggen och kyler ner tegelväggen. Via en styrutrustning cirkulerar luften till kalla delar av husfasaden, när det behövs, men också till en värmeväxlare som reglerar innetemperaturen. De tekniska installationerna har utförts av Sydtotal och Prenad.

– I Bryssel pågår ett projekt "Coolbrix" som handlar om att energioptimera gamla tegelbyggnader. Vi deltar i det projektet med huset som ett referensobjekt. Det är viktigt att vi hittar flera sätt som kan bidra till en hållbar energiutveckling. Här undersöker vi nyttan av växthuseffekten, men något som vi inte vet så mycket om än och som vi vill undersöka, är vad som sker när man öppnar fönstren för att vädra. Strömmar varmluften in eller ut?

Huset har fyra nyinredda studentrum och ett kök, tänkta för forskare som ska följa projektet, men också vad som sker på Sege Parksområdet.

– Sege Park är Malmös nya skyltfönster för hållbar livsstil. Nästa mål blir att bygga cirka 500 lägenheter på området, dels genom att bygga om gamla fastigheter, dels genom att bygga nytt. Här ska vi sätta människan i fokus och hitta nya vägar att använda tekniken på ett bra sätt. Området ska stå klart år 2016 och vi vill gärna komma i kontakt med entreprenörer både i byggbranschen och närliggande branscher som är intresserade av att testa nya modeller för hållbar utveckling, säger Benny Thell.

Christina Adlers

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.