Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Veidekke lanserar nytt klimathus

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Veidekke Bostad lanserar denna vecka det klimatanpassade huskonceptet "TellHus", ett välisolerat flerbostadshus som ska ge mindre utsläpp av klimatgasen koldioxid än ett eluppvärmt passivhus, trots att det använder mer energi till värme. Det hävdar Johnny Kellner, utvecklings- och miljöchef på bolaget.


Hur kan ett hus som drar mer energi än ett passivhus släppa ut mindre koldioxid?

- Passivhus behöver bara tillföra värme när det är riktigt kallt. Men då konsumerar många passivhus så kallad marginalel, el som går utöver den svenska produktionen och därför riskerar att importeras. Den här elen är idag till stor del producerad med kolkraftverk. Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF, har gjorts en grundlig studie där vi bland annat räknade på ett av passivhusen i Lindås. Det visade sig att det släpper ut lika mycket koldioxid som ett flerbostadshus i Stockholm som är kopplat till fjärrvärmenätet, där 70 procent av värmen kommer från förnybara bränslen.

Hur ska ni undvika detta i ert Tellhus-koncept?

- Vi värmer upp det med fjärrvärme, som ger betydligt lägre koldioxidutsläpp per kilowattimme än el. Vi ökar väggtjockleken med 5 - 7 centimeter, jämfört med ett traditionellt hus. Fönstren är oerhört viktiga, de får ett u-värde på 1,0. Sedan gör vi en rad åtgärder som ska minska elanvändningen i huset.

Vilka åtgärder är det?

- Badrummens golv värms upp med varmvattensystemet istället för med el. Vi ska också införa teknik som hjälper de som bor i huset att minska elanvändningen, men även inomhustemperaturen och värme till kranvatten. Exempelvis erbjuder vi 20 grader inomhustemperatur. Vill ett av hushållen ha 22 grader får de det, men får betala extra. Vi håller på att upphandla teknik för den här individuella mätningen just nu.

Men en stor del av elförbrukningen är ju hushållsel?

- Ja, så vi styr inköpen av vitvaror till sådana av bästa energiklass. Teknik som gör kunden medveten om sin energiförbrukning ska installeras. Vi tittar också på om vi kan minska användningen av el från apparater i stand by-läge med en programmerbar funktion för central avstängning. Exempelvis drar många platta teveapparater nästan lika mycket el i stand by-läge som när den är påslagen. Och varje sparad kilowattimme el gör otroligt mycket för koldioxidutsläppen, jämfört med en kilowattimme fjärrvärme. Om vi kan skapa ett ekonomiskt fördelaktigt byggsystem där energibesparingen direkt visar sig direkt i konsumentens plånbok så har vi lyckats.

När byggs det första huset?

- Vi håller på att projektera pilothuset Ytterskär, ett lamellhus med cirka 30 lägenheter med bostadsrätt. Det ska byggas i Västberga strax söder om Stockholms innerstad. Byggstarten är planerad till sommaren 2008 och inflyttningen blir i slutet av 2009.

Varför har ni tagit fram det här huskonceptet?

- Klimatet är den stora framtidsfrågan. Vi ville ta fram en lösning som går att använda i stor skala i hela vår produktion. Konceptet Tellhus får bättre ekonomi än ett passivhus men slår det i låga koldioxidutsläpp.

Vad kostar det att bygga ett Tellhus jämfört med ett traditionellt hus?

- Vi får in det i samma fastighetskalkyler som traditionella hus. Tanken är att övergången till klimatanpassat byggande ska kunna ske snabbt. Inom ett par, tre år skulle hela Sveriges nyproduktion kunna ske på det här sättet.


Bakgrund:

Klimatfrågan har lett till en intensiv debatt om energianvändningen i byggnader och de utsläpp av koldioxid som användningen leder till. Extremt välisolerade passivhus, som inte behöver traditionellt uppvärmningssystem, får allt större uppmärksamhet.

Johnny Kellner är kritisk till att det extra tillskott av värme husen behöver kalla dagar ofta kommer från el. En kilowattimme importerad el ger utsläpp av 780 - 1000 gram koldioxid medan en kilowattimme värme via fjärrvärmesystemet bara ger utsläpp på 70 gram koldioxid, hävdar han.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.