Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Vertikala vindrotorer på NCC tak om två år

Publicerad: 13 November 2008, 08:31

Det blir en ny typ av vindkraftverk som sätts upp på NCC kontorsbygge i Kristineberg i Stockholm. Det berättar Jonny Hellman, miljöchef på NCC Property Development.


Bolaget utreder just nu vilken typ av vindkraftverk som fungerar bra på taket till ett kontorshus. Även typen av infästningar är viktiga. Risken är annars att snurrorna skapar buller för omgivningen eller vibrationer i själva huset.

Det blir därför troligtvis ett par meter höga vindkraftverk med rotorer som snurrar kring en vertikal axel. Om ett par år ska de första snurrorna sitta uppe något av NCC:s hus, enligt Jonny Hellman.

– De här finns på marknaden och genererar minimalt med buller. Man får ju inte lösa ett energiproblem men istället skapa ett bullerproblem, säger han.

Även de estetiska värdena är viktiga för valet av kraftverk. De ska smälta in i arkitekturen men samtidigt synas och signalera att det här huset är delvis självförsörjande på el.

– Det här är framtiden, för miljön naturligtvis men även kommersiellt. Efterfrågan kommer att bli starkare, säger Jonny Hellman.

Han lutar sig bland annat mot studier från USA som visar att det är lättare att hitta hyresgäster till klimatsmarta hus. Och att man får bättre betalt.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.