Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Vi har definitivt blivit mer medvetna

Publicerad: 28 Maj 2009, 13:08

Familjen Jöngren gillar sin energimätare. Men har massor av synpunkter på hur den bör förbättras. I tre månader har mätaren visat om deras vitvaror och hushållsmaskiner drar mycket eller lite el.


– Spontant känns det som om det är synd att de ska plocka ner mätaren på måndag. Det kommer att bli lite tomt, säger Magnus Jöngren.

I tre månader har energimätare suttit på köksväggen i tio av de parhus som NCC byggt i stadsdelen Ursvik norr om Stockholm.

Byggbolaget blev kontaktat av det svenska forskningsinstitutet Interactiv Institute, som ville testa prototypen till en energimätare på några hushåll.

Planlösningen i Åsa och Magnus Jöngrens hus är ljus och halvöppen. En långsmal hall leder in till matplatsen, mitt emellan kök och vardagsrum. På väggen hänger något som ser ut som en korsningen mellan en iPhone och ett schweiziskt gökur.

– Jag gillar designen, säger Magnus.

Han förklarar hur den så kallade energiklockan fungerar. Mitt på apparaten finns en skärm i form av en rund urtavla. Runt skärmen sveper en slags minutvisare. Det påminner om en gammaldags radar i styrhytten till ett fartyg.

Energiklockan är uppkopplad till en extra elmätare i husets elskåp. Huset värms upp med el men energiklockan visar bara användningen av hushållsel som belysning, vitvaror och köksmaskiner.

Om kaffebryggaren går igång eller någon tänder taklamporna expanderar blått ljus från mätarens mittpunkt. Ju mer effekt maskinen drar desto större puckel av blått ljus sväller ut på skärmen.

Det tar Byggindustrins reporter ett tag att förstå energiklockan, trots stort teknikintresse. Varje varv motsvarar en minut. Om någon slagit på teven för två minuter sedan syns det som en ljuspuckel i en annan blå nyans.

Pucklarna kan därför lägga sig som lager över varandra. Och om användningen av el varit låg och en apparat med hög energianvändning slås på byter skärmen skala. Puckelns höjd motsvarar plötsligt ett annat värde än vad urtavlan skulle ha visat innan apparaten slogs på.

– Mätaren hade varit mycket lättare att läsa av om den hade visat ett vanligt diagram istället. Den kommunicerar inte riktigt på mitt språk, säger Åsa.

Hon är ekonom och är van vid vanliga rektangulära diagram med tiden på en x-axel och effekten på en y-axel. Magnus är civilingenjör och mer öppen för alternativ grafik.

Trots att de är kritiska har de gillat att ha en elmätare i hemmet. När familjen fick mätaren i januari gick de först genom en fas av nyfikenhet. De sprang runt och slog av och på olika apparater och kollade på energiklockan vad de drog.

– Vi slog på platteven och tjong så gick mätaren upp till 250 watt, säger Magnus och förklarar att de verkligen blev förvånade.

Sedan kom en kolla läget-fas. De var vana vid klockans skärm och gick och kollad av energiläget lite då och då. När familjen kom hem från kanarieöarna valde de veckoläge på energiklockan.

De ville se om det hade varit några oväntade toppar i energianvändningen när de varit borta. Det skulle betyda att en kylskåpsdörr stått öppen eller att det blivit fel på någon av husets maskiner.

– Vi har definitivt blivit mer medvetna. Att halogenspottarna i hallen använde så mycket el hade vi ingen aning om. Vi blev också förvånade över att diskmaksinen inte drog mer, säger Åsa.

Hon och Magnus räknar sedan upp en lång rad idéer på hur mätaren skulle kunna förbättras. En enklare tydligare display är viktigt. De skulle också vilja få ut mycket mer av mätaren, som att kunna läsa av exempelvis belysning, köksel eller uppvärmning separat.

Åsa och Magnus skulle också vilja kunna läsa av sammanställningar på mätaren, som genomsnittlig förbrukning per dag, vecka eller månad. För att ha något att jämföra dagsförbrukningen med.

Ännu bättre skulle det vara om det gick att läsa av mätaren på en pesonlig webbsida. Gärna hos elbolaget så att det dessutom går att se hur mycket familjen betalar för olika hemmets olika elförbrukande maskiner.

– Det bästa vore om man enkelt kunde få koll på allt, säger Magnus.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.