Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

"Vi har kämpat för kollektivtrafiken"

Publicerad: 14 april 2015, 12:11

Bild 1/3  Port City ska få en bussfil som löper genom hela stadsdelen. Foto: Sweco

Anna Hessle, ansvarig arkitekt på Sweco, är en av talarna på Ecoforum som arrangeras på Stockholmsmässan den 22-23 april.

Ämnen i artikeln:

Sri LankaSwecohållbart byggandestadsutveckling

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Vad ska du prata om på Ecoforum?

– Jag ska berätta om vårt arbete med den nya stadsdelen Port City som ska byggas i Colombo på Sri Lanka. Colombo har nyligen fått en ny containerhamn som byggdes genom att man fyllde ut och skapade ny mark. I samband med det såg man också möjlighet att skapa en centralt belägen stadsdel med närhet till den nya hamnen.

Vad är Swecos uppdrag i Port City?

– Vårt uppdrag är att rita stadsplanen. Den omfattar totalt 2,5 kvadratkilometer ny mark som anläggs där det nu är hav. Där ska upp till 90 000 personer bo och 200 000 nya arbetsplatser finnas. Vi försöker ta ett helhetsgrepp om infrastruktur, trafik, energi och arkitektur. Eftersom det är en helt ny stadsdel finns möjligheten att planera integrerat.

Hur är det att arbeta med stadsplanering i Sri Lanka?

– Det här är ett internationellt projekt. Det är ett kinesiskt företag som utvecklar stadsdelen i samarbete med myndigheterna i Sri Lanka och det finns konsulter från bland annat Singapore och Indien inblandade utöver oss från Sweco. Vi har mycket mejlkontakt och videokonferenser. Men den största skillnaden är att vi ofta måste argumentera för saker som vi i Sverige tycker är självklara.

Kan du ge ett exempel på något ni fått kämpa för att få igenom?

– Ett exempel är att vi gärna vill jobba med mindre tomter eftersom det ger en mer promenadvänlig stad och bättre tillgänglighet. Ett annat är att vi har kämpat för att kollektivtrafiken ska prioriteras framför bilen. Det har vi fått igenom, det blir en prioriterad bussfil genom hela stadsdelen, det är vi nöjda med.

Vad ser du själv mest fram emot att göra på Ecoforum?

– Jag tycker programmet ser mycket intressant ut men jag har inte sett ut något specifikt än. Det blir första gången jag är på Ecoforum. Jag jobbar mycket internationellt och hinner inte närvara på så många svenska evenemang. Men jag märker att det globala och lokala hänger ihop allt mer.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev