Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Vi måste skapa brukarnytta som uppfyller klimatmålen

Publicerad: 5 juli 2012, 11:55

I Almedalsseminariet  om forskning för hållbart samhällsbyggande med Sveriges Byggindustrier, IQ Samhällsbyggnad och delegationen för hållbara städer som arrangörer, betonade flera av talarna behovet av samlande grepp för att få ut bästa effekten av den forskning som krävs för hållbart samhällsbyggande.


-Vi vet vad som ska göras, hur det ska göras men inte hur vi ska få det att hända, sa Anna Sander, vd för IQ Samhällsbyggnad.

Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson ser stora utmaningar ur ett samhällsbyggarperspektiv i så skilda frågor som upphandling, materialutveckling, samverkansformer, kopplingar till politiken och ledarskap inom både politiken och i företagen.

-Det rör bland annat det som måste göras med miljonprogrammet, infrastrukturens utbyggnad och behoven av ytterligare satsningar på forskningen.

Politiker har oftast  fokus på det som skiljer människor  åt menade  Peter Örn, ordförande i delegationen för hållbara städer  och efterlyste  i stället ett  ledarskap som levererar.

-Det handlar om vårt ekologiska fotavtryck, sa han . Inte ett enda beslut får fattas som inte kopplas till samhällsbyggande.

Delegationen för hållbara städer har fördelat 380 miljoner kronor för medfinansiering i projekt städernas transporter, energeffektiviteti, vatten och avlopp  eller  avfallshantering  och biogas. Drygt 300 projekt har sök pengar från delegationen vars arbete nu avslutas till årsskiftet.

Några av slutsatserna av delegationens arbete är att klimathotet kommer att dominera agendan för både politik och näringslivet under mycket lång tid och att städerna kan gå före i klimatarbetet liksom att det behövs nationella forskningsprogram med inriktning på samhällsbyggnad.

Ivo Martinec. Professor vid KTH, menade att det är just utmaningarna som driver det mesta.

-Inom teknikområdet är det alltid något som trycker på. De mycket stora utmaningarna att klimatanpassa alla byggnader de närmaste 7-8 åren är ett  formidabelt tryck i sig för förändring.

-Vi måste skapa brukarnytta för de boende och de som arbetar i byggnaderna som uppfyller klimatmålen.Annars kommer vi aldrig att lyckas. Tekniken i sig måste vara verktyg för mänskliga behov.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.